Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και άλλες ιστορίες 

Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και άλλες ιστορίες 

Η οικονομική εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών. Η οικονομική ενδυνάμωσή τους, μάλιστα, θεωρείται πλέον “προαπαιτούμενο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και την επίτευξη όλων των Στόχων της Χιλιετίας”.
Παρόλ’ αυτά, πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά ότι εκείνες, σε ποσοστό 58%, έχουν την τάση να αφήνουν τις σημαντικές οικονομικές αποφάσεις στους (συνήθως άντρες) συντρόφους τους, γεγονός που τους στερεί ένα μεγάλο κομμάτι γνώσης και ελέγχου πάνω στα οικονομικά τους.
Αυτά και άλλα στοιχεία μας ταρακούνησαν, μας ανησύχησαν, μας ενέπνευσαν και μας κινητοποίησαν να σχεδιάσουμε το έργο Μαθήματα Οικονομίας, το οποίο υλοποιείται από το WoT στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.
Ο στόχος αυτού του έργου δεν είναι να εξηγήσει σε γυναίκες πράγματα που “δεν καταλαβαίνουν”, αλλά να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ταυτόχρονα παρακινητικό περιβάλλον, ώστε οι γυναίκες ωφελούμενες να μάθουν περισσότερα και να διερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος έννοιες που θα τις βοηθήσουν να κάνουν πιο σωστές χρηματο-οικονομικές επιλογές. Πιστεύουμε ότι το χάσμα στις χρηματο-οικονομικές δεξιότητες που δείχνουν τα στοιχεία από όλο τον κόσμο δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε κάποια βιολογική ανεπάρκεια των γυναικών, αλλά κυρίως σε συστημικές ανισότητες που δεν δίνουν σε πολλές γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες να εξασκηθούν στη διαχείριση των οικονομικών τους. Ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες της κάθε γυναίκας (που δεν είναι ίδιες με εκείνες της διπλανής) ο οδηγός και το σεμινάριο μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να αποτελέσουν αφορμή για περισσότερο διάβασμα, ενδοσκόπηση, πρακτική ή εμβάθυνση στις πληροφορίες που ενδιαφέρουν περισσότερο την καθεμιά.
Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin