Πέρυσι η έκθεση ΖΥΘΟΓΝΩΣΙΑ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Ελλάδα δύο από τους πιο γνωστούς και έμπειρους δημοσιογράφους μπίρας ανά την υφήλιο, για να δοκιμάσουν την ελληνική παραγωγή και να γράψουν γι’ αυτήν. Ο Αμερικανός John Holl, αρχισυντάκτης του περιοδικού All About Beer (ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο), και ο Βέλγος Luc De Raedemaecker αρχισυντάκτης του περιοδικού Bière Grand Cru, επισκέφθηκαν τη Ζυθογνωσία για δύο ημέρες, δοκίμασαν τα πάντα και απεκόμισαν ολοκληρωμένη και θετική άποψη για την ελληνική μικροζυθοποιία την οποία και μετέφεραν στους αναγνώστες τους. Και οι δύο εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους στην Ελλάδα για να επισκεφθούν μπαρ, μπιραρίες, εστιατόρια και μικροζυθοποιίες ώστε να έχουν σφαιρική εικόνα της εγχώριας… «ζυθοκατάστασης».
Φέτος, η διοργανώτρια εταιρεία, VINETUM, επαναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή προσκαλώντας στη Ζυθογνωσία δύο ακόμα σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της μπίρας. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους και γευσιγνώστες μπίρας, Adrian Tierney-Jones από την Αγγλία και Maurizio Maestrelli από την Ιταλία. Και οι δύο θα είναι παρόντες στη Ζυθογνωσία και για τις δύο ημέρες λειτουργίας της για να έχουν το χρόνο να δοκιμάσουν όλες τις μπίρες και να συνομιλήσουν με όλους τους Έλληνες ζυθοποιούς που συμμετέχουν σε αυτήν. Μάλιστα την Κυριακή 16/10 θα συμμετάσχουν εντός της έκθεσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (13:30 – 14:30) με θέμα το παγκόσμιο φαινόμενο της μικροζυθοποιίας και τις διαστάσεις που έχει πάρει στις δικές τους χώρες.
Επίσης, η φετινή έκθεση Ζυθογνωσία (15 & 16 Oκτωβρίου 2016) φιλοξενεί τον σεφ του εστιατορίου Food Mafia, Ηλία Σκουλά. Ο κ. Σκουλάς θα παρουσιάσει στους επισκέπτες της έκθεσης τις νέες «street food» δημιουργίες του από το μενού του εστιατορίου του «Burgers & Buns», που θα ανοίξει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Ο ανατρεπτικός σεφ του Food Mafia εμπνέεται από το κίνημα των γκουρμέ Food Trucks των ΗΠΑ για να δημιουργήσει μία σειρά από street food λιχουδιές που ταιριάζουν απόλυτα με μπίρα. Παράλληλα θα δώσει μία πρώτη ιδέα από τις γεύσεις του καινούριου concept που ετοιμάζει στο κέντρο της πόλης, το «Burgers and Buns» όπως το περίφημο Cubano που πρώτος σύστησε στο αθηναϊκό κοινό, το Vada Pav ένα vegan μπέργκερ με ινδικό μπιφτέκι πατάτας, το Goa Bao (ένα ψωμάκι ατμού με τσιγαριαστή γίδα και chimi churi sauce) και διάφορα άλλα.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με την συμμετοχή περισσότερων από 40 ζυθοποιείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ώρες λειτουργίας είναι 12.00-21.00 και η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και για τις δύο μέρες.