Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Goldman Sachs: Κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης από ΕΚΤ

Goldman Sachs: Κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης από ΕΚΤ

Τον… κώδωνα του κινδύνου κρούει σήμερα η Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες, σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως αναφέρει, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών απ’ την ΕΚΤ, εκτιμώντας πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο μοντέλο της Κύπρου και τότε είναι που θα κορυφωθούν οι φόβοι για έξοδο απ’ την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, “Το 2015 αποτελεί χρονιά σταθμό για την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίζει να κερδίζει μομέντουμ. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία ρίχνοντας πάλι στην ύφεση“, σχολιάζει η Goldman.
Εξηγεί δε πως το 2015 είναι η τελευταία χρονιά που η κυβέρνηση έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, κοντά στα 24 δισ ευρώ. Εκτιμά ότι κάποιες απ’ αυτές τις ανάγκες θα καλυφθούν από εγχώριες πηγές και υπολογίζει πως τα επιπρόσθετα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν κυμαίνονται από 6 ως 15 δισ ευρώ με βάση διαφορετικές οικονομικές υποθέσεις. Από το 2016 και μετά, σύμφωνα με την ανάλυση, οι ετήσιες συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες, κάτω απ’ τα 10 δισ ευρώ μέχρι το 2022.
Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για το 2015. Ήδη 7,1 δισ ευρώ από κεφάλαια του ΔΝΤ είναι διαθέσιμα ως μέρος του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό εποπτεία. Επιπρόσθετα το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL) αρκεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση απ’ την τρόικα. Και απομένουν τρεις ζητήματα να συμφωνηθούν ώστε η τελευταία να φθάσει στο τέλος της: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο, β) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και γ) περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Συνεπώς, με τόσες εκκρεμότητες με τους εταίρους-δανειστές, μια αλλαγή στάσης απέναντι τους από την ελληνική πλευρά θα ήταν άκρως επικίνδυνη για την πορεία της οικονομίας της χώρας και οι εξελίξεις απρόβλεπτες, αναφέρει η Goldman Sachs.