Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Goldman Sachs: Κίνδυνος “ατυχήματος”- Υποβαθμίζει ΕΤΕ και Alpha

Goldman Sachs: Κίνδυνος “ατυχήματος”- Υποβαθμίζει ΕΤΕ και Alpha

Αυξημένος ο Κίνδυνος “Ατυχήματος” – Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αν και μόνο μετά από μια περίοδο πιθανότατα έντονων πολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

O κίνδυνος ενός οικονομικού και χρηματοοικονομικού ατυχήματος έχει αυξηθεί, δεδομένης της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης, σημειώνει η GS.

Οι μετοχές των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες μετά τις εκλογές, με την πολιτική και τη ρευστότητα να οδηγούν τις τιμές. Οι τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες για όσο είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, λέει, σημειώνοντας πως τηρεί επιφυλακτική στάση και υποβαθμίζει την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα σε “neutral” από “buy”.

Για τις καταθέσεις αναφέρει πως οι εκροές έρχονται να προστεθούν στα ρίσκα χρηματοδότησης. Όπως σημειώνει, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι εκροές ελληνικών καταθέσεων άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (2% επί του συνόλου). Δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης δείχνουν πως οι εκροές αυξήθηκαν έως και στα 11 δισ. ευρώ, ποσό που πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή που έχει καταγραφεί ποτέ. Δεδομένης της χρονικής καθυστέρησης στην δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων, είναι απίθανο να σταματήσουν οι ανησυχίες αναφορικά με τις ροές των καταθέσεων σε ημερήσια βάση.

Ο οίκος αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν 56 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, από 45 δισ. τον Νοέμβριο, ποσό που όμως παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα 158 δισ. ευρώ. Η ιστορική εμπειρία από την Ελλάδα και αλλού δείχνει πως η ΕΚΤ ίσως τηρήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση σε ότι αφορά την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Η Goldman Sachs βλέπει πρόβλημα μόνο εάν σταματήσει η ευρύτερη στήριξη προς την Ελλάδα. Έτσι, θεωρεί πως οποιοδήποτε σενάριο θέτει εν αμφιβόλω τη στήριξη της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος εκτιμά πως η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει γερά θεμέλια και πως οι ελλείψεις στη ρευστότητα θα μπορούσαν να περιοριστούν από την ΕΚΤ αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη.