Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή

Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή

Για πρώτη φορά  έπεσε κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα  η ελληνική οινοπαραγωγή,  καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει διαμορφωθεί στα 1,96 εκατομμύρια.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΚΕΟΣΟΕ και  απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, προς την Commission , και στα οποία η ελληνική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη  κατά 17,53%   για την ελληνική οινοπαραγωγή για την αμπελοοινική περίοδο 1 Αυγούστου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.  Παράλληλα η ελληνική οινοπαραγωγή 2020-2021 είναι και κατά 18,78% μικρότερη του προηγούμενου μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής οινοπαραγωγής που εκτιμάται ποσότητα κάτω από 2.000.000 χιλιόλιτρα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εικόνα που είχαν δώσει μετά την ολοκλήρωση του τρυγητού, οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας καθώς αρκετοί ήταν οι παραγωγοί οι οποίοι εξαιτίας της κατάστασης προτίμησαν ακόμα και να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια τους.
Με δεδομένο ότι τα αποθέματα οίνων κατά την 31η Ιουλίου 2020, ανήλθαν στα 3.117.801  χιλιόλιτρα αυξημένα κατά 81,19%, η διαθεσιμότητα οίνων την περίοδο που διανύουμε ανέρχεται στα 5.085.523 χιλιόλιτρα , όγκος που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ρευστοποιηθεί στην αγορά και στις εξαγωγές, δεδομένων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19 αλλά και των εκτάκτων συνθήκων που διαμορφώνονται μετά και τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εσωτερική αγορά,  με το λουκέτο στην εστίαση,  αλλά και παρόμοια μέτρα άλλων χωρών – προορισμών για τα ελληνικά κρασιά.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους  του κλάδου  δεδομένων αυτών των συνθήκων η μειωμένη οινοπαραγωγή “είναι μερικώς καλοδεχούμενη, αφού μια πληθωρική παραγωγή θα πίεζε περισσότερο την αγορά οίνου αλλά και το ΥΠΑΑΤ, το οποίο ενώπιον αυτών των συνθηκών θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως στην προκήρυξη του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης, μετά τις εορτές των Χριστουγέννων”. Ωστόσο προσθέτουν ότι  η μείωση της οινοπαραγωγής σημαίνει μείωση των ποσοτήτων σταφυλιών και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των αμπελουργών, που πλέον βρίσκονται στα οικονομικά όριά τους, αφού και οι τιμές σταφυλιών σημείωσαν σημαντική πτώση.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter