Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Γάλα: Αύξηση ποσοτήτων στην ΕΕ -Μείωση τιμών παραγωγού

Γάλα: Αύξηση ποσοτήτων στην ΕΕ -Μείωση τιμών παραγωγού

Αυξημένη κατά 4,9% εμφανίστηκε η συλλογή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα  το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος. Επίσης, για το ίδιο διάστημα η σταθμισμένη μέση τιμή γάλακτος για τον παραγωγό μειώθηκε κατά 1,1% σε 36,5 λεπτά / kg, τιμή που είναι 5,0% χαμηλότερη από ό, τι το Σεπτέμβριο του 2013 και 168% της εικονικής τιμής παρέμβασης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι συνολικές παραδόσεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ήταν 5,5% υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Το γάλα μεταποιήθηκε σε ποσοστό 26,0% σε αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, σε ποσοστό 11,2% σε ολόπαχο γάλα σε σκόνη, 4,8% σε κρέμα, 4,1% σε βούτυρο, 2,6%  σε τυρί, 2.4 % σε συμπυκνωμένο γάλα και 0,1% σε γάλα κατανάλωσης. Αρνητικά ποσοστά αναφέρθηκαν μόνο για το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση (-2,9%).

Τιμές

Οι τιμές στις αγορές γάλακτος τοις μετρητοίς έχουν κινηθεί ελαφρώς πτωτικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ιταλία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 0,7% μεταξύ των εβδομάδων 39 και 45 (36,8 – 36,5 λεπτά / kg), που σημαίνει μείωση 28% σε σχέση με πέρυσι. Στην Ολλανδία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 1,4% μεταξύ των εβδομάδων 41 και 45 (34,5 – 34,0 λεπτά / kg), και είναι 29% πιο κάτω από τα περυσινά. Οι μέσες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκε κατά κύριο λόγο τον περασμένο μήνα, με εξαίρεση το βούτυρο, η οποία παρέμεινε σταθερή. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος (-4,7%), τυρί τσένταρ (-3.7%) και σκόνη ορού γάλακτος (-3.2%). Το ολόπαχο γάλα σε σκόνη έδειξε μια μέτρια μείωση κατά 1,2%.

Μετά την ανακοίνωση της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών στις 6 Αυγούστου, οι μέσες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά: – 28% για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, -22% για το ολόπαχο γάλα σε σκόνη, – 12% για το τυρί τσένταρ, – 11% για το βούτυρο, -11% για τυρί γκούντα και – 6% για τον ορό γάλακτος σε σκόνη.

Πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών, η Ρωσία ήταν η κύρια διέξοδος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές βουτύρου και τυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές βουτύρου προς τη Ρωσία είναι στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές τυριών μειώθηκαν κατά 30%. Η Αλγερία είναι μακράν η κύρια διέξοδος για τις εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη της ΕΕ, και έχει αυξήσει τις καταγωγής ΕΕ εισαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος κατά 137% και του ολόπαχου γάλακτος σε σκόνη κατά 176%. Η Κίνα, η Ινδονησία και η Αίγυπτος είναι επίσης πολύ δυναμικοί εισαγωγείς ευρωπαϊκής αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος. Από την πλευρά της ζήτησης, η Κίνα συνεχίζει να είναι η βασική κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου, με ενίσχυση των εισαγωγών για όλα τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και έχουν παρατηρηθεί σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης ιδιαίτερα όσον αφορά το γάλα σε σκόνη και το βούτυρο. Μέχρι το Σεπτέμβριο η Ιαπωνία μείωσε τις συνολικές εισαγωγές της για το τυρί κατά 3%, ενώ οι εισαγωγές τυριών καταγωγής από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8%.