Με εξαίρεση τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξάνεται σταθερά από το χαμηλό επίπεδο επτά ετών που είχε υποχωρήσει φέτος τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης – που καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – διαμορφώθηκε στις 172,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με έναν μήνα πριν και 9,1% έναντι του περυσινού Οκτωβρίου.
Η σταθερή ζήτηση τυριών και βουτύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε στην αύξηση των τιμών τους κατά 3,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε μετά τα δημοσιεύματα για μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία και την Ινδία.
Αντίθετα, η υποτονική παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές φοινικέλαιου ώθησε προς τα κάτω τις τιμές των ελαίων και λιπών, ενώ η μικρότερη ζήτηση ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος από την Κίνα επιβάρυνε στις τιμές του κρέατος.
Ο υψηλόβαθμος του FAO Αμπντολρέζα Αμπασιάν, δήλωσε ότι οι προοπτικές για υψηλή παραγωγή βασικών τροφίμων, όπως των δημητριακών, σημαίνουν ότι οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις τιμών θα είναι πιθανόν περιορισμένες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μεταβλητότητα των νομισμάτων και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εμποδίζουν τις προβλέψεις σχετικά με τις μεταβολές των τιμών σε δολάρια.