Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση λύσης στον «γόρδιο δεσμό» που ακούει στο όνομα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, εν’ όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη από κοινού με την διοίκηση της ΕΒΖ θα έχουν σήμερα συνάντηση με υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, με τον οποίο υπάρχει μακρά διαπραγμάτευση. Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, δήλωνε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας σήμερα, ώστε αύριο Τετάρτη, να συναντηθεί με τους τευτλοπαραγωγούς υπό το φως αυτών των εξελίξεων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να βρεθεί μία λύση πάρα πολύ γρήγορα».
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί ως πρώτη προτεραιότητα να βρεθεί μία λύση, κατ’ αρχάς για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και κατά δεύτερον -και γίνεται αγώνας δρόμου καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει- να διασφαλιστεί ότι και φέτος θα υπάρξει τευτλοκαλλιέργεια και η καμπάνια της νέας χρονιάς.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «γνωρίζουν όλοι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε μία επιχείρηση που τα προηγούμενα χρόνια φορτώθηκε με υπέρογκα χρέη, με κακοδιαχείριση που την οδήγησε στο χείλος της καταστροφής. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο, για να υπάρχει τευτλοπαραγωγή στη χώρα, να είναι τα εργοστάσια ανοιχτά και να μπορεί μία τόσο σημαντική βιομηχανία όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο».
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων που πραγματοποιούνται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο γύρω από το μέλλον της ΕΒΖ έχει πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόταση για ενεργοποίηση φέτος μόνο της μονάδας στο Πλατύ Ημαθίας.
Όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΒΖ, σημαντικά είναι τα χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, λόγω της κίνησης των τιμών σε γενικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το υψηλό παραγωγικό, βιομηχανικό και λειτουργικό κόστος.
Πάντως και σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση 2016-2017, η εταιρεία την περίοδο Ιουλίου 2016-Ιουνίου 2017, κατέγραψε ετήσια έσοδα 176,78 εκατ. ευρώ, έναντι 115,71 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αυξημένα κατά 52,8%.
Η αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων της επιχείρησης οφείλεται, κυρίως, στην επανέναρξη της ισχνής κατά την προηγούμενη χρήση παραγωγικής δραστηριότητας της θυγατρικής της εταιρείας Sajkaska στη Σερβία, στη σημαντική συνεισφορά της έτερης σερβικής εταιρείας Crvenka, αλλά και στην ανάθεση παραγωγής ζάχαρης δεκάδων χιλιάδων τόνων σε μεγάλες ζαχαροβιομηχανίες της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, καθώς η ελληνική βιομηχανία αδυνατούσε να καλύψει την ποσόστωση ύψους 158.702 τόνων ζάχαρης που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα. Ευνοήθηκε, επίσης, από την αύξηση της τιμής πώλησης της ζάχαρης διεθνώς.
Επίσης τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών (42,7 εκατ ευρώ) της περσινής αντίστοιχης χρήσης.