Ειδήσεις
Home / Top Slider / ΕΣΠ: 8+1 προκλήσεις ενόψει της 87ης Δ.Ε.Θ.

ΕΣΠ: 8+1 προκλήσεις ενόψει της 87ης Δ.Ε.Θ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καταθέτει στο δημόσιο διάλογο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα πλαίσιο θέσεων για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η  επιχειρηματικότητα.

Μετά το δίδυμο χτύπημα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, κομβικό ζήτημα παραμένει η διάχυση της δυναμικής που παρουσιάζει η οικονομία και στο τμήμα της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η δημιουργία προϋποθέσεων συνολικής και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι ιδιαίτερη η ανάγκη για λιγότερη παροχολογία και περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που μπορούν να δώσουν πολλαπλασιαστική δυναμική στην ελληνική οικονομία. Μια σειρά από προκλήσεις είναι μπροστά μας:

  1. Η υιοθέτηση ενός φιλικότερου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,  θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους και οριστική κατάργηση των παρωχημένων και άδικων τεκμηρίων διαβίωσης.
  2. Η εξεύρεση λύσεων, που θα επιτρέψουν σε υγιείς σήμερα εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, να έχουν πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης και όχι μόνον. Παράλληλα, το ζήτημα της ρευστότητας, με έμφαση στη χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης, μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις πιστώσεις των εταιρειών προς τους πελάτες τους που θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ανέβει περαιτέρω ο τζίρος τους.
  3. Η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα προγράμματα ΕΣΠΑ, από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και ειδικότερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
  4. Η ψηφιοποίηση είναι μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που αναγνωρίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το υψηλό κόστος είναι σοβαρό εμπόδιο. Χρειάζονται κίνητρα, επιδοτήσεις και χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν με τον ρυθµό που ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει.
  5. Αντίστοιχα, η πράσινη μετάβαση που σταδιακά θα αποτελεί προαπαιτούμενο χρηματοδότησης ακόμη και στις μικρότερες επιχειρήσεις.
  6. Η εύρεση κατάλληλου προσωπικού, καθώς και η διαρκής εκπαίδευσή του, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στα νέα δεδομένα της αγοράς που συνεχώς αλλάζει. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο της κάθε επιχείρησης, αλλά και της χώρας.
  7. Η διείσδυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας σε όλο και περισσότερα τμήματα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.
  8. Ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης που, με την εξαιρετικά αργή απονομή της, αποτελεί σοβαρό αίτιο μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
  9. Τέλος, μια ακόμη πρόκληση για το πολιτικό σύστημα, αλλά και για τους πολίτες, είναι να μιλήσουμε την γλώσσα του ρεαλισμού και της ουσίας. Το προηγούμενο μοντέλο έχει αποτύχει. Οφείλουμε να δούμε κατάματα όλες τις παθογένειες που μας στερούν την δυνατότητα να δούμε την χώρα μας εκεί που οι δυνατότητες της,  της επιτρέπουν.

Το ελληνικό εμπόριο είναι έτοιμο να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αντιστοιχεί. Οι  επιχειρήσεις του, μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτού του στόχου, αρκεί να υπάρξει χειροπιαστή βούληση από την Πολιτεία.