Αποκλικάμωση των λουκέτων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, μείωση του ρυθμού υποχώρησης του τζίρου και αύξηση της απασχόλησης, δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της εξαμηνιαίας Έρευνας του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ «Χαρτογράφηση επαγγελματικών συγκεντρώσεων σε βασικές εμπορικές αγορές» που στόχο την παρακολούθηση και την αποτύπωση των μεταβολών που συντελούνται στη δομή και τη σύνθεση της επιχειρηματικότητας.
Η έρευνα που παρουσιάσθηκε το πρωί της Τετάρτης συγκρίνει την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια αλλά δίνει και την τάση για τη φετινή χρονιά.
Με αφορμή την παρουσία της έρευνας της ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της κ. Βασίλης Κορκίδης κάλεσε την Κυβέρνηση να μην καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και τα νομοθετήματα. Και αυτό γιατί όπως είπε κάθε μέρα χωρίς συμφωνία η αγορά γυρίζει σε συνθήκες Καλοκαιριού 2012. “Αδράνεια, απραξία, ασφυξία οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την αγορά”, σημείωσε ο κ. Κορκίδης. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις με τους προμηθευτές τους από το εξωτερικό, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι είναι αυτοί που ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
– Ο δείκτης επιβίωσης φανερώνει περαιτέρω αύξηση της ενεργής επιχειρηματικότητας τον Σεπτέμβριο τυ 2015, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα. Ταυτόχρονα οι μεταβολές του δείκτη τζίρου δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο λιανικό εμπροιο, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της απασχόλησης που καταγράφουν αύξηση των απασχολούμενων σε ποσοστό 3,5% (2013δ-2014δ)
– Από τον Μάρτιο του 2014 διαπιστώνεται στην εμπορική αγορά της Αθήνας σχετική αποκλιμάκωση των λουκέτων, ενώ μειώνεται και ο ρυθμός υποχώρησης του τζίρου στο λιανικό εμπόριο κατά τα έτη 2013 και 2014 με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης το 2014.
– Στον Πειραιά η αναλογία των κλειστών κυμαίνεται στο πάνω όριο του εύρους 27-33% ενώ η τάση αποκλιμάκωσης παρουσιάζει χρονική υστέρηση σε σύγκριση με την Αθήνα.
– Στασιμότητα στο ποσοστό των λουκέτων εμφανίεται στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου γεγονός που δείχνει ότι η σχετική ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικροαστικές και εργατικές περιοχές που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλή αναλογία κλειστών επιχειρήσεων.
– Αντιθέτως στην Κηφισιά, το επίπεδο των κλειστών επιχειρήσεων παραμένει χαμηλό της τάξεως του 20% παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση σε ποσοστό των λουκέτων τις δύο τελευταίες καταγραφές της ΕΣΕΕ.
– Το ποσοστό των ανοικτών επιχειρήσεων επί του συνόλου των επαγγελματικών στεγών μπορεί να εμφανίζει σχετική σταθερότητα ωστόσο η σύνθεση και η δομή της ενεργούς επιχειρηματικότητας υφίσταται μεταβολές και αναδιαρθρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πειραιά, όπου ενώ το ποσοστό των λουκέτων μεγαλώνει την προηγούμενη διετία, παρατηρείται αύξηση του λιανικού εμπορίου 3% το διάστημα 2013-2015.
– Το 2014 το λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 3,5% στην απασχόληση ενώ ο τζίρος πτώση 1,1%.
– Ορισμένοι υποκλάδοι του λιανικού εμπορίου (φάρμακα και καλλυντικά, ένδυση και υπόδηση, βιβλία-χαρτικά) εμφανίζουν μικρή μεν αλλά θετική μεταβολή του τζίρου το διάστηαμ 2014/2013.
– Ωστόσο ο τζίρος για το σύνολο του λιανικού εμπορίου εμφανίζει υποχώρηση για έκτο συνεχές έτος.
– Οι σωρρευτικές ποσοστιαίες απώλειες του τζίρου σε ετήσια βάση μόνο από το 2010 ανέρχονται στο 25,2%.