Ειδήσεις
Home / Top Slider / Εμφιάλωση του τσίπουρου προτείνει στους διήμερους το Υπ. Ανάπτυξης

Εμφιάλωση του τσίπουρου προτείνει στους διήμερους το Υπ. Ανάπτυξης

Πρόσκληση στους παραδοσιακούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, τους λεγόμενους διήμερους για να τυποποιήσουν το προϊόν που παράγουν και διαθέτουν ως χύμα σήμερα έκανε ο Π. Σταμπουλίδης Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης με αφορμή κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι παραγωγοί χύμα τσίπουρου στη Θεσσαλία για τις 20/1 στα Φάρσαλα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει το παραδοσιακό αυτό προϊόν αλλά και τους καταναλωτές.

«Εκπλήσσομαι που σήμερα αντιδρούν καθώς είναι νόμος προηγούμενης κυβέρνησης που είναι στη σωστή κατεύθυνση και οφείλομε ως συντεταγμένη πολιτεία να εφαρμόζουμε» ανέφερε και προσέθεσε:

Ο οργανωμένος και καθετοποιημένος παραγωγός θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα ασφάλεια προκειμένου, όταν το προϊόν του καταλήξει στον καταναλωτή,  αυτός να ξέρει τι καταναλώνει, αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός να έχει  την υπεραξία του προϊόντος που παράγει» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

ΕΣΠΑ για παραγωγούς

«Εμείς θα εφαρμόσουμε μια νομοθεσία προς σωστή κατεύθυνση, που προστατεύει  το επώνυμο ελληνικό προϊόν. Δώσαμε μια μάχη και επιτύχαμε μια νίκη στην ΕΕ για να κατοχυρωθεί η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς . Να στηρίξουμε αυτήν την υπεραξία» είπε ο Γ.Γ. Εμπορίου και τόνισε ότι όσοι παράγουν ποσότητες χύμα τσίπουρου θα πρέπει να περάσουν σε μια φάση εκσυγχρονισμού, όπου το προϊόν που παράγουν θα έχει όλες εκείνες τις αναγκαίες ενδείξεις που καθορίζει η νομοθεσία.»

Μάλιστα φωτογράφησε συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το «θόρυβο» που γίνεται μετά τις εξαγγελίες ελέγχων που έκανε χτες η Γ. Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή. «Από τις  51.000 άδειες που δόθηκαν για μικρής απόσταξης παραγωγή το 93% ήταν για ιδία χρήση και κατανάλωση. Όντως περίπου 2000 άδειες ήτνα γι ποσότητες πάνω από 1000 λίτρα. Κι αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να πρστατεύσουν το επώνυμο τσίπουρο και τσικουδιά.

Ή θα προστατεύουμε στη χώρα το κάθε εμπορικό σήμα, το brandingτης χώρας ή καθένας θα παίρνει μια άδεια με πρόσχημα με ιδία κατανάλωση και θα διοχετεύει ό,τι θέλει στην αγορά.» Μάλιστα παρέπεμψε στα προγράμματα ΕΣΠΑ κτλ για όσους παραγωγούς χύμα θέλουν να περάσουν στην παραγωγή επώνυμου τσίπουρου.

Διαφορά φόρων

Πάντως η έξαρση τα τελευταία χρόνια της παράνομης δραστηριότητας οφείλεται στη διαφορά της φορολογίας ανάμεσα στο χύμα και τυποποιημένο τσίπουρο, με αποτέλεσμα το καθεστώς των διήμερων παραγωγών να καταστρατηγείται συστηματικά από κερδοσκόπους, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι αποσταγματοποιοί εμφιαλωμένων προϊόντων επιβαρύνονται με ΕΦΚΟΠ €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, όταν οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρου €1,40 ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή €0,59 ανά κιλό τελικού προϊόντος.

Μάλιστα εκτιμάται ότι ο εξορθολογισμός της αγοράς θα δώσει ώθηση σε ένα κλάδο που στηρίζει τις εξαγωγές, την ποιοτική διάσταση του τουριστικού προϊόντος αλλά και την απασχόληση ειδικά στην περιφέρεια. Κατ’ εκτίμηση των ενώσεων των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον 8 εκ. φιάλες το χρόνο, διαφεύγουν της φορολόγησης και το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην ΕΕ με βάση το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (την 6η θέση σε απόλυτες τιμές) και συγκαταλέγεται στην 1η θέση σε σχέση με γειτονικές (πλην της Τουρκίας) και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα σε σχέση με το ύψος του ΕΦΚ στα αλκοολούχα.

Στοπ στο χύμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε χτες ανακοίνωση της Γ.Γ. Εεμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.),

Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

«Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στην διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων.

Η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας» καταλήγει σχετική ανακοίνωση.