Ειδήσεις
Home / Retail / Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη: Ο απολογισμός έναν χρόνο μετά

Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη: Ο απολογισμός έναν χρόνο μετά

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ημέρα που έλαβε σάρκα και οστά το μεγαλύτερο εγχείρημα διάσωσης -όπως χαρακτηρίστηκε- επιχείρησης επί ελληνικού εδάφους και βεβαίως πρόκειται για την απορρόφηση της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης.

H νέα εταιρεία, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, «στέγασε» τους 21.000 εργαζόμενους των δύο ομίλων, γλυτώνοντας την ελληνική οικονομία από τα χειρότερα, καθώς η περίπτωση «Μαρινόπουλος» είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως η ελληνική Lehman Brothers. Τα χειρότερα λοιπόν μπορεί να μην ήρθαν, ωστόσο το εγχείρημα παρουσίασε πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή του, αρχής γενομένης, από το haircut στο οποίο υποβλήθηκαν οι οφειλές προς τους προμηθευτές. Το «κούρεμα» επηρέασε δυσμενώς τα αποτελέσματα μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, με κάποιες από αυτές να δυσκολεύονται να ανακάμψουν.

Ανάλογο το «κούρεμα» και για το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ οι οποίοι θα λάβουν το 50% των οφειλόμενων σε 250 άτοκες δόσεις. Προκειμένου να υλοποιηθεί το εγχείρημα, η Σκλαβενίτης έβαλε “από την τσέπη της” 125 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου -μαμούθ ύψους  352 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Έναν χρόνο μετά, η διευρυμένη αλυσίδα προσπαθεί να βρει τα βήματά της στην αγορά, επαναφέροντας σταδιακά τους πελάτες στα καταστήματα του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, κίνηση που προκαλεί κλυδωνισμούς στον ανταγωνισμό.

Αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών “Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.” και «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενιτης Α.Ε.Ε.», με στόχο την πιο εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Η Σκλαβενίτης έχει ήδη ξεκινήσει τον εξορθολογισμό του δικτύου της στα γεωγραφικά σημεία που σήμερα έχουν υψηλή συγκέντρωση καταστημάτων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, έχοντας ως στόχο τη διακοπή λειτουργίας 40 καταστημάτων, ώστε έως το τέλος του 2018 ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων να ανέρχεται σε 410. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 22 καταστήματα που προβλέπονται στην Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει στην ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων με θέσπιση ενιαίου κανονισμού εργασίας και στον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας μέσω της εφαρμογής ενός ενιαίου, συστήματος αμοιβών, όπως αυτό ορίζεται στη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογραφεί από την επιχείρηση και τα πιο αντιπροσωπευτικά σωματεία των εργαζομένων.

Η συλλογική σύμβαση αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης και οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες μόνο ημέρες, περιλαμβάνοντας διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτή που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η επικαιροποιημένη σύμβαση προβλέπει:

-Αυξήσεις στις αποδοχές περίπου 3,5 χιλιάδων εργαζόμενων, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου των εργαζομένων.

-Διατήρηση των ήδη καταβαλλομένων αποδοχών σε περίπου 16,5 χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 78,4% του συνόλου των εργαζομένων

-Αναπροσαρμογή των αποδοχών για περίπου 700 υψηλόβαθμα στελέχη (αντί για 1000 που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα), τα οποία λαμβάνουν εταιρική παροχή, με κατοχύρωση μέρους της υφιστάμενης εταιρικής τους παροχής ως τακτικές αποδοχές, χωρίς να επηρεάζονται οι έως τα 1.700€ αποδοχέςκαι ειδικά για εργαζομένους στα καταστήματα οι έως τα 2.000€ αποδοχές. Ένα μέρος της εταιρικής παροχής παύει να είναι σταθερό, συνδέεται με πρόγραμμα επιβράβευσης και δίδεται ως έκτακτες αποδοχές εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

-Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,1% του συνόλου των Εργαζομένων (αντί 5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Ήδη από την μισθοδοσία του Φεβρουαρίου,  η εταιρεία έχει καταβάλει ποσά παραπάνω των προβλεπόμενων από την επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει γίνει.

Επιπλέον, η  εταιρεία προχωράει στην ενοποίηση των συστημάτων IT, logistics κλπ.