Ειδήσεις
Home / Top Slider / «Ελλα-Δικά μας»: Τι λένε οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

«Ελλα-Δικά μας»: Τι λένε οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» που αποτελείται από μία κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της «Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» στην Πλάκα.

Την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων χαιρέτισε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σε σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να διακριθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής παραγωγής-μεταποίησης για τα καθημερινά μικρά, αλλά και μεγάλα προβλήματα και επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο οριζόντια προγράμματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα» ανέφερε η κ. Τζάκρη και παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις ενισχύουν την εξωστρέφειά τους, κρατούν τη σημαία της χώρας ψηλά και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε καλύτερες μέρες».

Τα μέλη της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» σε ομιλίες τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχάλης Τσαούτος, εκπροσωπώντας την εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ τόνισε ότι στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» συμμετέχουν ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρείες που επιλέγουν, «παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξημένα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς, που και αυτοί, ως φυσικά πρόσωπα, έχουν τη φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Τσαούτος, πριν από τρία χρόνια, μία ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων έβαλε τη βάση για τη δημιουργία της κοινότητας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ». Έτσι, από οκτώ αρχικά επιχειρήσεις (τέσσερις εταιρείες αναψυκτικών, δύο εμφιάλωσης νερού και δύο ζυθοποιίες) ανέρχονται πλέον σε 16 (ΑGRINO, ΕΨΑ, ΛΟΥΞ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΖΑΓΟΡΙ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΕΓΑ, ΗΛΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, ΒΙΚΟΣ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΙΝΑΚΗ, BRAVA, EZA, ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ και ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ), ενώ σύντομα αναμένεται η κοινότητα να αυξήσει τα μέλη της.

Ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας από την εταιρεία ΛΟΥΞ-Μαρλαφέκας επεσήμανε στην ομιλία του «έχουμε εμπιστοσύνη στην αξία των ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης, αλλά και στον Έλληνα επιχειρηματία. «Επιθυμία μας είναι η υποστήριξη και προβολή ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου ανασυγκρότησης της χώρας που θα στηριχτεί στα εθνικά προϊόντα υψηλής αξίας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η αναστροφή της καθοδικής πορείας και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι μία καθημερινή οργανωμένη καινοτόμα διαδικασία».

«Οραματιζόμαστε και στοχεύουμε στην προώθηση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού για τη χώρα» επεσήμανε ο κ. Άγις Πιστιόλας της εταιρείας AGRINO και συνέχισε: «Επιθυμούμε μία ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και των κέντρων λήψης αποφάσεων σχετικά με τις στρατηγικές που χρειάζεται να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής».

Η αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων σφραγίζεται από την εταιρεία EUROCERT, έναν αμιγώς ελληνικό φορέα πιστοποίησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Καραγιάννης από την εταιρεία EUROCERT, στα κύρια κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιχειρηματική έδρα να είναι εντός της ελληνικής επικράτειας, η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε ελληνική ιδιοκτησία, να υφίσταται αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να υπάρχει παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, να τηρείται η νόμιμη λειτουργία τους, να συμμετέχει σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, κ.ά.

Από την πλευρά της, η κυρία Μαριλένα Νιτσιάκου της εταιρείας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρείας να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επενδύσαμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Πήραμε το ρίσκο και η επιλογή είναι μία, να βγούμε νικητές». Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», επισημαίνοντας ότι «ξεκίνησε από σπίθα και σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα δίκτυο πολλών επιχειρήσεων», ενώ στόχος είναι να αποπνέει στον Έλληνα καταναλωτή αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Κουρής από την Ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ, τόνισε στην ομιλία του ότι οι ελληνικής ιδιοκτησίας και βάσης μεταποιητικές-παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελούν τον πλέον άμεσο, βιώσιμο, αξιόπιστο και κοινωνικά ωφέλιμο μηχανισμό παραγωγής εθνικού πλούτου. «Δημιουργούμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας υπερ-πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία ανά μονάδα κύκλου εργασιών. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος, αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία. Όταν βλέπετε, λοιπόν, το σήμα “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” πάνω σε ένα προϊόν, να είστε σίγουροι ότι η υπεραξία που παράγει διατηρείται και διοχετεύεται εδώ στη χώρα μας».