Στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά το σπάσιμο του φράγματος των 3 ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν ανοδικά για να φτάσουν τα € 3.28 / kg μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην υπό εξέταση περίοδο, το οποίο είναι 60% υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 67% πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που καταγράφηκε τον Μάιο του 2014 (€ 1,96 / kg).
Κατά τους πρόσφατους μήνες , οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας τα € 6,79 / kg. Μετά από μια μικρή βουτιά την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, οι τιμές επανήλθαν προς τα πάνω για να φτάσουν τα € 6,03 / kg στα τέλη του Ιανουαρίου 2015, που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 103% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 128% σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε στο τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64 / kg).
Σε ότι αφορά την Τυνησία, για την οποία έχουν καθοριστεί ευέλικτες ποσοστώσεις εισαγωγής στην Ε.Ε. για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,73 / κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Οι τιμές διατηρήθηκε σταθερές για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται ανοδικά φθάνοντας τα € 2.93 / kg μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2015 (+ 16% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα).