Αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο για την ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά τώρα η ροή του ελαιόλαδου έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς οι αγρότες αρνούνται να πωλήσουν τα προϊόντα τους, εκτός εάν οι έμποροι, τους πληρώνουν σε μετρητά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι προμήθειες ελαιόλαδου έχουν πληγεί από την μείωση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι 500 χιλ. ελαιοκαλλιεργητές της χώρας –που κυρίως αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις – φοβούνται ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων και έτσι αρνούνται να δεχτούν μεγάλες πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.
“Τα θέλουν σε μετρητά ή προτιμούν να κρατήσουν το ελαιόλαδo στις δεξαμενές τους,” δήλωσε o Χρήστος Δήμιζας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Greekpol, στην Πελοπόννησο. Αλλά η εταιρεία του δεν διαθέτει αρκετά χαρτονομίσματα για να διατηρήσει την πληρωμή των αγροτών, ακόμη και μετά την απαίτηση από τους δικούς της πελάτες -αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και εστιατόρια- να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους σε μετρητά, αναφέρει ο κ. Δήμιζας.
“Λειτούργησε για μία εβδομάδα, αλλά δεν θα λειτουργήσει για πάντα», είπε. «Εάν συνεχίσουμε να μην βρίσκουμε έναν προμηθευτή πρώτων υλών που να δέχεται να πληρωθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος … οι παραδόσεις θα σταματήσουν αμέσως.” Η εταιρεία Γαία (Gaea), προσφέρει στους αγρότες επιταγές, που μπορούν να εξαργυρώσουν μόλις ξανανοίξουν οι τράπεζες. “Ένα και μόνο φορτίο ελαιόλαδου κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ. Δεν έχουμε τέτοια ποσά σε μετρητά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άρης Κεφαλογιάννης.
Τουλάχιστον τρεις εταιρείες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρονικών συσκευών, έχουν αρχίσει να πληρώνουν το προσωπικό τους με μετρητά, αφού η χώρα επέβαλε όριο στις αναλήψεις από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.