Ειδήσεις
Home / Top Slider / Ελαιόλαδο: Πτώση της παγκόσμιας παραγωγής – Αύξηση τιμών

Ελαιόλαδο: Πτώση της παγκόσμιας παραγωγής – Αύξηση τιμών

Αύξηση κατά 33% κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα οι τιμές του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φτάνοντας στα υψηλά επίπεδα του 2014/15, όταν η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα κάλυψης της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της μικρής συγκομιδής.

Μετά από μια ελαφρά ανάκαμψη κατά την προηγούμενη σεζόν (2015/16), η συγκομιδή για τη σεζόν 2016/17 αναμένεται να μειωθεί και πάλι στην Ιταλία, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της επικράτησης μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών σε μεγάλες περιοχές παραγωγής. Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, φθάνοντας τα 2,8 εκατ. τόνους, καλύπτοντας ωστόσο την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία επίσης προβλέπεται να ανέλθει σε 2,8 εκατ. τόνους, αυξημένη μόλις κατά 0,5%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ιταλική παραγωγή, αναμένεται μειωμένη κατά 30%-50%, λόγω της μόλυνσης με το βακτήριο Xylella fastidiosa, αλλά και τις άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την άνοιξη, πλήττοντας την ανθοφορία.

Η χώρα για μια ακόμα φορά θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές ελαιόλαδου, για να καλύψει τόσο τις εξαγωγές της, όσο και την εγχώρια ζήτηση. Σημειώνεται ότι η Ιταλία αποτελεί βασική χώρα εξαγωγής ελληνικού χύμα ελαιόλαδου.

olive-oil_2016_11_28