Το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δώσει η απόφαση της Πέμπτης για το αν η χώρα μας θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Το νέο σενάριο αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεπεράσει τον… σκόπελο της Ελλάδας ανακοινώνοντας την Πέμπτη την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα που δεν θα έχει εξαιρεθεί κατ’ αρχήν από το πρόγραμμα, θα μπορεί να το αξιοποιήσει μόνο εάν βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα», όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Το σενάριο που επικρατούσε και που δεν έχει διαψευστεί, είναι ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί του προγράμματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση, όπως έχει υποστηρίξει σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών , Γκίκας Χαρδούβελης, δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η απροθυμία του Βερολίνου να αναλάβει αλληλέγγυα την ευθύνη για τον δανεισμό τραπεζών σε χώρες με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, των οποίων τα κρατικά ομόλογα εξομοιώνονται με «σκουπίδια».
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν πως η ποσοτική χαλάρωση (αν αποφασιστεί) θα ισχύσει τελικά και για την Ελλάδα καθώς όπως λένε «θα ήταν παράλογο» ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης «να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Μάριο Ντράγκι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα επαναλαμβάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους.
Οι FT σημειώνουν ότι μολονότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν είναι ακόμα γνωστές, ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ αναμένεται να υποχωρήσει μπροστά σε όσους έχουν αμφιβολίες είναι το να υποχρεώσει τελικά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τις απώλειες για το εθνικό τους χρέος.
Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό Spiegel έγραφε τα εξής:
Η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολλόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ο αποκλεισμός της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτούνται.
Τη δήλωση αυτή παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό ο Klaas Knot, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Οι πληροφορίες ωστόσο που έρχονται μετά την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. ‘Ανχελας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι είναι μάλλον αποθαρρυντικές. Στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα σταθεροποίησης, δηλαδή το γνωστό μας μνημόνιο.