Εκδήλωση µε θέµα «Οι παγκόσµιες εξαγωγές ελληνικών επιτραπέζιων ελιών: από τον φυσικό πλούτο στην οικονοµική επιτυχία» /«Les exportations mondiales des olives de tables grecques: de la richesse naturelle au succèss économique», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “Sial 2016” στο Παρίσι (16-20/16), παρουσία ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων – µελών της ΠΕΜΕΤΕ, γαλλικών εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίµων, εκπροσώπων του χώρου εστίασης, δηµοσιογράφων, κ.ά.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), µε την ευγενική υποστήριξη του “Enterprise Greece”, της “Promosolution” και του SOPEXA.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κυρία Ευφροσύνη Μητά, Σύµβουλος ΟΕΥ Α´ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι µε αναφορά στην ανοδική πορεία συνολικά των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία το 2015 (+2,3% σε σχέση µε το 2014) και τις επιτραπέζιες ελιές να καταλαµβάνουν την τρίτη θέση και ο κ. Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ µε αναφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις και στην ισχυροποίηση και διεύρυνση της θέσης των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στις διεθνείς αγορές, καθώς και στην συνεχή αναβάθµιση της εικόνας του σηµαντικού για την ελληνική οικονοµία προϊόντος. Παράλληλε τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται από την ΠΕΜΕΤΕ, σε συνεργασία µε τις ελληνικές αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειµένου να αντιµετωπισθούν τα προβλήµατα που απασχολούν τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Ο Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, Πρόεδρος της Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) ως βασικός οµιλητής της εκδήλωσης, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές αποτελούν τον εθνικό πλούτο της χώρας. Αναφέρθηκε στις ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, στη γεωγραφική κατανοµή τους στο σύνολο της χώρας, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και στην παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.
Τόνισε ότι, στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται τόσο η επίλυση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει το προϊόν στις εξαγωγές, όσο και η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισµό
µε ενδυνάµωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχηµα τη φυσικότητα, τη διασύνδεση µε τον τουρισµό και την εστίαση, αλλά και τη καλλιέργεια σχέσεων µε τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Μετά το πέρας των οµιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων µεταξύ των παρευρισκοµένων που εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο µε τον οποίο οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές µπορούν να αυξήσουν ακόµη περισσότερο τη θέση τους στη γαλλική αγορά, λαµβάνοντας υπόψη τις καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων, αλλά και τα ζητήµατα ανταγωνισµού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε µε κέρασµα ελληνικών κρασιών και εδεσµάτων µε βάση την ελιά προσαρµοσµένα και σε διεθνείς κουζίνες που επιµελήθηκε ο Αρχιµάγειρας Νίκος Φωτιάδης.