Η EFSA (European Food Safety Authority) έχει προτείνει μια απλουστευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, όπως παντοπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοποιεία. Η προσέγγιση περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς να εντοπίσει τους πιο συνήθεις βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων, τις δραστηριότητες ή πρακτικές που καθιστούν τους κινδύνους πιο πιθανό να συμβούν και τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου.
Ένας συνδυασμός διαχειριστικών, οργανωτικών και τεχνικών εμποδίων έχει ως αποτέλεσμα, πολλές μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων να έχουν δυσκολία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS). Ειδικότερα, η εφαρμογή συχνά πολύπλοκων διαδικασιών ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), μπορεί να είναι πέρα από την ικανότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιούν ελάχιστο προσωπικό.
Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, η EFSA έχει αναπτύξει απλά συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS), για πέντε τύπους μικρών επιχειρήσεων τροφίμων -κρεοπωλείο, παντοπωλείο, αρτοποιείο, ιχθυοπωλείο και κατάστημα παγωτών- που είναι εύκολα κατανοητά και εφαρμόσιμα.
Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί διαγράμματα ροής για να συνοψίσει τα στάδια της παραγωγής, το συνοδευτικό ερωτηματολόγιο και απλούς πίνακες για να οδηγήσει τους λιανοπωλητές μέσω της διαδικασίας διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, στον εντοπισμό των κινδύνων και σε μέτρα ελέγχου.
Η Marta Hugas, επικεφαλής του τμήματος Biological Hazards and Contaminants της EFSA, δήλωσε: «Ορισμένες πτυχές των ισχυόντων κανονισμών υγιεινής των τροφίμων μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι ή η εμπειρία είναι ανύπαρκτη».
«Αυτή η απλούστερη προσέγγιση, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζήτησε να αναπτύξουμε, θα καταστήσει ευκολότερo για τις εν λόγω επιχειρήσεις να εντοπίσουν τους κινδύνους και να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπισή τους. Είναι μια πρακτική απάντηση σε ένα γνωστό πρόβλημα που θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις τροφίμων», αναφέρει.
Το βελτιωμένο σύστημα σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι λιανοπωλητές δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν λεπτομερή γνώση των συγκεκριμένων κινδύνων. Θα πρέπει μόνο να γνωρίζουν την πιθανότητα ύπαρξης βιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων ή αλλεργιογόνων και ότι μια αποτυχία στον έλεγχό τους -όπως σωστά διατηρημένα προϊόντα με απλή ψύξη ή διαχωρισμός των πρώτων υλών από τα μαγειρεμένα προϊόντα- θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο.
Η κλασσική προσέγγιση της κατάταξης και ιεράρχησης των κινδύνων, η οποία συνήθως απαιτείται πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα ελέγχου, έχει αφαιρεθεί.
Εμπειρογνώμονες από το τμήμα Βιολογικών Κινδύνων της EFSA, οι οποίοι ανέπτυξαν την επιστημονική γνωμοδότηση, προτείνουν στους παραπάνω πέντε τύπους καταστημάτων (κρεοπωλείο, παντοπωλείο, αρτοποιείο, ιχθυοπωλείο, κατάστημα παγωτών), να εφαρμόζουν την απλουστευμένη προσέγγιση. Προσθέτουν επίσης, ότι η προσέγγιση αυτή θα ξεπεράσει πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν άλλες μικρές επιχειρήσεις τροφίμων, όταν προσπαθούν να εφαρμόσουν συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και θα πρέπει, συνεπώς, να ληφθεί υπόψη για την ευρύτερη εφαρμογή στην βιομηχανία τροφίμων.