Όπως ανέφεραν στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ) σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, μέχρι τώρα οι εταιρείες έχουν απορροφήσει ως επί το πλείστον την άνοδο του κόστους, ωστόσο δεδομένης της τάσης, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αντιστάθμισμα σε ενδεχόμενη νέα αύξηση των τιμών του καφέ θα ήταν, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ένωσης, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που αποτελεί άλλωστε και πάγιο αίτημα του κλάδου. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτόματα η τιμή θα μειωνόταν κατά 10% -15%, όπως υποστηρίζουν. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαντάζει πιθανό, δεδομένου  ότι το δημόσιο έχει εξασφαλισμένα έσοδα άνω των 140 εκατ. ευρώ ετησίως -σ.σ. από το 2017 έχει εισπράξει 1 δις. ευρώ-, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης εκτιμάται ότι παίζει και καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου. Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος ΕΕΚ, κ. Τάσος Γιάγκογλου, οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 10% έως και 15%. Οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καφέ εισάγονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Σημειώνεται ότι το σύνολο της αγοράς, στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ανέρχεται στα 340.000.000 ευρώ, ετησιοποιημένα στο πρώτο τετράμηνο του 2024, με αύξηση 3,2%, σε αξία σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2023. Ο όγκος κατανάλωσης αυξήθηκε, στην ίδια περίοδο, κατά 1,6%. Μόνο ο τζίρος από τις πωλήσεις κάψουλας καφέ στα σούπερ μάρκετ υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βέβαια, υπάρχει και η κατανάλωση στον κλάδο HORECA, δηλαδή στην εστίαση κτλ, για τον οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία. Εκεί, εκτιμάται ότι διοχετεύεται ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων λαθραίου καφέ που μπαίνουν στη χώρα.

Εάν, πάντως, γινόταν η κατάργηση του ειδικού φόρου, σύμφωνα με τον κ. Γιάγκογλου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή την μείωση της τιμής στο ράφι, κατά τουλάχιστον 10%.

Παρά τους φόρους, πάντως, και τον πληθωρισμό, η κατανάλωση έχει αυξηθεί περίπου 4% με 5% μετά την πανδημία. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 είναι 1,6% αυξημένη σε όγκο στα σούπερ μάρκετ, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023. Περίπου 40.000 τόνοι καφέ καταναλώνονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, συνολικά. Τον Φεβρουάριο του 2023, είχε παρατηρηθεί η μετατόπιση της κατανάλωσης του καφέ από την εκτός σπιτιού κατανάλωση στην εντός σπιτιού κατανάλωση, με το 81% της κατανάλωσης να πραγματοποιείται εντός σπιτιού και το υπόλοιπο 19% εκτός σπιτιού, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της πληθωριστικής κρίσης που ακολούθησε. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, η αναλογία κατανάλωσης είναι 60% εντός σπιτιού και 40% εκτός σπιτιού.

Όσον αφορά τον επιμερισμό της κατανάλωσης στο οργανωμένο λιανεμπόριο, σε όγκο, πρώτος σε ποσότητες είναι ο ελληνικός, με ποσοστό 50%, ενώ σε αξία καταλαμβάνει μερίδιο 30%. Ακολουθεί ο στιγμιαίος, με ποσοστό 18% σε όγκο και σε αξία 30%, o espresso, με 15% σε όγκο και 25% σε αξία. Ο καφές φίλτρου έχει μερίδιο 17% σε όγκο και 13% σε αξία. Η κάψουλα, από τη συνολική κατανάλωση του εσπρέσο, έχει μερίδιο 50% σε όγκο και σε αξία 71%.