Την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων οι κόκκοι του κακάο ήταν πολύτιμοι, άξιζαν όσο το χρυσάφι και σε κάποιες περιόδους, χρησιμοποιήθηκαν και σαν πραγματικό νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές. Αυτές τις εποχές τείνει να θυμηθεί η παγκόσμια αγορά, παρακολουθώντας τον καλπασμό της χρηματιστηριακής τιμής του κακάο.
Την εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει η μείωση που παρατηρείται στην παγκόσμια παραγωγή –κυρίως λόγω ασθενειών- σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση από τις ασιατικές χώρες και την Λατινική Αμερική.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η επικράτηση ακραίων καιρικών συνθηκών έχει προκαλέσει μείωση στις εσοδείες ξηρών καρπών και κυρίως στην παραγωγή φουντουκιών, που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την βιομηχανία τροφίμων και δη, τις σοκολατοποιίες.
Καταστροφές και στην παραγωγή φουντουκιών
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα φουντούκια, το πρόβλημα πηγάζει από την Τουρκία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο για τα φουντούκια και στα εδάφη της καλλιεργείται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο παγετός που έπληξε τα δέντρα της φουντουκιάς τον περασμένο χειμώνα, εκτόξευσε την τιμή του συγκεκριμένου καρπού σε τιμές διπλάσιες σχεδόν από τις περυσινές. Η παραγωγή φουντουκιών στη χώρα ήταν συνήθως 800.000 τόνοι ετησίως και εξαιτίας του παγετού έπεσε το 2014 στους 500.000 τόνους, ενώ η τιμή από τα 5,56 δολάρια που κυμαινόταν το κιλό, σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Το φουντούκι αποτελεί προϊόν καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή σειράς γλυκισμάτων και πολύ περισσότερο για προϊόντα επάλειψης, όπως η Nutella, η οποία αγοράζει κάθε χρόνο το 25% της παραγωγής.
Η αύξηση των τιμών των φουντουκιών σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του κακάο έχει προκαλέσει σοκ στις μεγάλες βιομηχανίες σοκολάτας, που προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής τους.
Τις συνθήκες αυτές δυναμιτίζουν δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων τα οποία κάνουν λόγο για έλλειμμα στην παραγωγή κακάο ύψους 1 εκατ. τόνων το 2020! Την τελευταία εβδομάδα, ένα άρθρο στο Bloomberg επανήλθε στις συγκεκριμένες προβλέψεις, προκαλώντας δεκάδες νέα δημοσιεύματα περί επικείμενης έλλειψης σε σοκολάτα.
Μετά απ’ όλα αυτά, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα υπερβολικά. Όπως αναφέρει «Τα παγκόσμια αποθέματα κακάο είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τη ζήτηση της επόμενης πενταετίας. Παρόλο που οι προβλέψεις μας καταδεικνύουν πως τα επόμενα χρόνια ίσως παρουσιαστεί έλλειμμα στις προμήθειες, καταδεικνύουν επίσης ότι το έλλειμμα θα αντιμετωπιστεί από το στοκ των σπόρων κακάο μέχρι να καταγραφεί επιτάχυνση της παραγωγής».
Οι αριθμοί
Πιο συγκεκριμένα, ο ICCO προβλέπει πλεόνασμα 40.000 τόνων για την περίοδο 2013/14. Αναμένει μικρό έλλειμμα για την επόμενη πενταετία και έλλειμμα 100.000 τόνων το 2020, και όχι ενός εκατομμυρίου τόνων όπως έχουν προβλέψει σημαντικοί «παίκτες» της αγοράς.
Βασικότεροι παράγοντες για τη μείωση της παραγωγής είναι τα παράσιτα και η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ώρα που η ζήτηση σε σοκολάτα καταγράφει αύξηση σε Ασία και Λατινική Αμερική.
Αυξήσεις τιμών
Εν τω μεταξύ, μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας, όπως οι Hershey, Mondelez, Mars, Nestle και άλλες, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στις μπάρες σοκολάτας, λόγω των πρόσφατων αυξήσεων τόσο στις τιμές του κακάο, όσο και των φουντουκιών.
Σύμφωνα με το Euromonitor, το κακάο αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού κόστους για την παρασκευή 100 γραμμ. μπάρας σοκολάτας. Η μέση χρηματιστηριακή τιμή του κακάο για τον μήνα Οκτώβριο ήταν στα 3.101 δολ. ανά τόνο, αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013. Σημειώνεται ότι χθες η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ήταν στα 3.147 δολ. ο τόνος, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον μήνα Δεκέμβριο στα 2.908 δολ. ο τόνος.
Ο ICCO αναφέρει ότι επί της παρούσης δεν υπάρχει λόγος συναγερμού και διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.