Ειδήσεις
Home / Οικονομια / ΕΕΑ: Θετική η ρύθμιση των 100 δόσεων -Προβλήματα με ΟΑΕΕ

ΕΕΑ: Θετική η ρύθμιση των 100 δόσεων -Προβλήματα με ΟΑΕΕ

Την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τονίζοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα στον ΟΑΕΕ δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Είναι σαφές πως η βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων ικανοποιεί σημαντικά αιτήματα των φορέων της αγοράς και αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να αποτινάξουν τα συσσωρευμένα βάρη των προσαυξήσεων και των προστίμων.

 

Τόσο τα μηνύματα που φθάνουν από τους εργοδότες – μέλη μας στη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όσο και τα πρώτα στοιχεία από την προσέλευση του κόσμου την πρώτη ημέρα για υπαγωγή στη ρύθμιση που δημοσιοποίησε σήμερα η Διοίκηση του ΙΚΑ είναι ενθαρρυντικά και για τις επιχειρήσεις και για τα δημόσια έσοδα.

 

Δεν μπορούμε επίσης να μην εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας προώθησε σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΙΚΑ την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών, δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία και με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής κατά τα πρότυπα της εφορίας, αίτημα που είχαμε υποβάλλει κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη  στις 5 Μαρτίου.

 

Δεν είναι τυχαίο που και το ΙΚΑ προσδοκά σε μια εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τις 8 Απριλίου, ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή αυτής της σύγχρονης, αδάπανης και χωρίς ταλαιπωρία λύσης.

 

Ως πιο σημαντικά στοιχεία της ρύθμισης χαρακτηρίζουμε:

 

> Το γεγονός ότι εντάσσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι την πρώτη Μαρτίου 2015 και για τα Ταμεία έως τις 02/03

> Την μείωση του επιτοκίου από 4,56% σε 0% για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και σε 3% για χρέη άνω των 5.000 ευρώ

> Την ευχέρεια που έχει ο οφειλέτης του Δημοσίου έως τις 27 Απριλίου να καταβάλλει το δεκαπλάσιο της δόσης και να διαγράψει ισόποσο ποσό από τις προσαυξήσεις

> Τη μείωση του ελάχιστου ποσού δόσης από τα 50 στα 20 ευρώ για οφειλές του Δημοσίου. Δυστυχώς όμως δεν θα ισχύσει η ίδια μείωση στις οφειλές για τα Ταμεία.

> Τη δυνατότητα που δίνεται στον Υπουργό Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής για οφειλές στην εφορία για ένα μήνα μετά τις 26 Μαΐου.

> Την αύξηση στα 50.000 ευρώ από 5.000 ευρώ του ορίου που ίσχυε έως σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ενεργοποιούν το αυτόφωρο και την προσωποκράτηση

> Την απουσία  επιβράβευσης (bonus) για τους συνεπείς φορολογούμενους, με μία μείωση του φόρου εισοδήματος

> Την πρόβλεψη για 12μηνη αναστολή όλων των ποινικών διώξεων για οφειλέτες του ΟΑΕΕ που είχαν μηδενικό εισόδημα το 2014 και την δυνατότητα υπαγωγής τους στη ρύθμιση έως τις 31/03/2016

> Την δυνατότητα που έχουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία και όσοι είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

> Την απουσία παροχής δυνατότητας στον φορολογούμενο να επιλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θέλει να υπαγάγει στη ρύθμιση, καθώς υποχρεούται να ρυθμίσει ακόμη και αυτές που έχουν αμφισβητηθεί δικαστικά και εκκρεμούν στα δικαστήρια.
 

Συνολικά το «ισοζύγιο» των διατάξεων της νέας ρύθμισης είναι θετικό και προτρέπουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να την εκμεταλλευτούν ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση.

 

Ωστόσο, το Ε.Ε.Α. επισημαίνει πως ειδικά στον ΟΑΕΕ, τα προβλήματα του Ταμείου και των ασφαλισμένων του θα επιλυθούν μόνο αν υπάρξει βιώσιμη αντιμετώπιση τους με:

 

> Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που παρέμειναν αμετάβλητες όλη την περίοδο της κρίσης και είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

> Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους οφείλουν έως και 50.000 ευρώ

> Πλήρη αποποινικοποίηση των οφειλών

> Υπαγωγή στην τελευταία ασφαλιστική κλάση των περίπου 240.000 ανενεργών ασφαλισμένων, με την υποχρέωση να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές

 

Οι φορείς της πραγματικής οικονομίας περιμένουμε τώρα με αγωνία από την κυβέρνηση τις κινήσεις αυτές που θα έχουν ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση όλων αυτών είναι να βγει η «θηλιά» της ασφυξίας από την αγορά, με μια οριστική συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, η οποία θα εξασφαλίζει ρευστότητα τόσο για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου όσο και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.