Με αρνητική καθαρή θέση, ύψους 92,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 81,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ληξιπρόθεσμα δάνεια 152 εκατ. ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπερβαίνει το κυκλοφορούν ενεργητικό έκλεισε τη χρήση 2015-16 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Η ΕΒΖ καταγράφει αξιοσημείωτη συνέπεια στα ζημιογόνα αποτελέσματα καθώς η χρήση 1/7/2015 με 30/6/2016 ήταν η ενδέκατη συνεχόμενη με ζημίες, ενώ η διοίκησή της προειδοποιεί ότι ζημιογόνα θα είναι και η χρήση που ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες.
Πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης η EΒΖ εμφανίζει ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 152 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016, οι οποίες εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα προσεγγίσουν τα 163 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η χρήση 2016-17.
Επιπρόσθετα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρίας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό 177,5 εκατ. και 180,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο παραπάνω παράγοντες ανάγκασαν τον ορκωτό ελεγκτή να σημειώσει πως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο η EΒΖ να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Η διοίκηση της EΒΖ αναφέρει ότι έχει έρθει σε κατ’ αρχάς συμφωνία µε την Τράπεζα Πειραιώς για το σχήμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Οι συζητήσεις, όμως, είναι σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γραπτή οριστική συμφωνία για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της EΒΖ είναι σε στάδιο αναθεώρησης, ενώ ο ταμειακός προγραμματισμός, που τέθηκε υπόψη του, εκτείνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2017 και αναμένεται να επεκταθεί για τους επόμενους 12 μήνες κατά την οριστικοποίηση του αναθεωρημένου επιχειρησιακού της σχεδίου.
Έτσι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Βιομηχανία μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με αποτέλεσμα ο ορκωτός να διατυπώνει αδυναμία διατύπωσης γνώμης επί των εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.