Με αύξηση πωλήσεων και κερδών έκλεισε η χρήση του 2016 για την ΕΒΟΛ. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, το 2016 ο τζίρος ανήλθε σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2015, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ κοντά στα περυσινά επίπεδα.
Αποκαλύπτοντας το «μυστικό επιτυχίας» ο κ. Πρίντζος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στα χρόνια της κρίσης ο ΑΗΣ Βόλου-ΕΒΟΛ κάθε χρόνο σημειώνει αύξηση πωλήσεων, αύξηση του όγκου πωλήσεων καθώς επίσης και αύξηση κερδών. Δεν έχει τραπεζικό δανεισμό και διαθέτει σημαντική ρευστότητα. Παράλληλα οι επενδύσεις που υλοποιεί είναι ενταγμένες σε αναπτυξιακούς νόμους. Οι παραγωγοί μας απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές στο γάλα πανελλαδικά και πληρώνονται άμεσα στο τέλος κάθε μήνα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΒΟΛ, ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι: «οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί από τους οποίους παραλαμβάνουμε πρώτες ύλες απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές διαχρονικά στην πατρίδας μας. Είμαστε μεταξύ των πρώτων που δίνουμε αυτές τις τιμές στους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι πληρώνονται άμεσα χωρίς χρονική καθυστέρηση. Η ΕΒΟΛ συνεργάζεται με περίπου 400 κτηνοτρόφους σε όλα τα είδη γάλακτος, πρόβειο, γίδινο, αγελαδινό και βιολογικό».
Επενδύσεις και νέα προϊόντα
Η ΕΒΟΛ, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που αφορούσε στη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης αγελαδινού και γίδινου γάλακτος.
«Τα προϊόντα που αποτελούν ατμομηχανή είναι το βιολογικό γίδινο γάλα το οποίο εμφιαλώνουμε και διαθέτουμε στην αγορά. Ένα γάλα που παράγεται από γίδια αυτόχθονα Φυλής Σκοπέλου τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής και βόσκουν στα ορεινά χωριά του Δυτικού Πηλίου. Το βιολογικό γίδινο γάλα είναι το καλύτερο γάλα για τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό. Η ΕΒΟΛ προχώρησε στην διάθεση όλης τη γκάμας των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων» ανέφερε ο κ. Πρίντζος.
Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης αλλά και της δημιουργίας δύο ακόμα καθετοποιημένων μονάδων η ΕΒΟΛ αύξησε τους κωδικούς των προϊόντων της σε 55. Παράλληλα, εντός του Μαίου θα λανσαριστούν στην αγορά νέοι κωδικού γαλακτοκομικών προϊόντων που αφορούν σε: ξυνόγαλο, κρέμα, ρυζόγαλο και κασέρι».
Στα σχέδια της ΕΒΟΛ περιλαμβάνεται η περαιτέρω επέκταση του δικτύου πωλήσεων των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα «ευελπιστούμε ότι το 2018 τα προϊόντα της ΕΒΟΛ θα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».
Η βολιώτικη εταιρεία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το δίκτυό της τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα συνεργαζόμενη με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Τα προϊόντα μας αναγνωρίζονται από το καταναλωτικό κοινό και έχουν σημαντική ζήτηση στην αγορά. Ειδικότερα στην τοπική αγορά τα ποσοστά της ΕΒΟΛ πολύ υψηλά, της τάξης του 75%. Δηλαδή στα 100 κιλά γάλα που πωλούνται στα καταστήματα στον νομό Μαγνησίας το 75% είναι δικά μας» τονίζει ο κ. Πρίντζος.
Επίσης, προσθέτει ότι η ΕΒΟΛ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης της επέκτασης του δικτύου της στην περιοχή της Κρήτης, στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα Ιόνια νησιά.
Ελληνική γαλακτοβιομηχανία και προβλήματα
Η Ελλάδα παρουσιάζει κάθε χρόνο μεγάλη μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρίντζος. «Η χώρα χρειάζεται περίπου 1.300.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος. Είχαμε φτάσει να παράγουμε 850.000 τόνους πριν από 10 χρόνια και από τότε, καθώς όλες οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν καταστροφικές, κάθε χρόνο έχουμε μείωση 50.000 τόνων στο αγελαδινό γάλα. Φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 600.000 τόνους. Άρα εκεί που κάναμε εισαγωγές 350.000-400.000 τόνους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, πλέον κάνουμε εισαγωγές 700.000 τόνων. Επίσης, από 6.500 αγελαδοτροφικές μονάδες που είχαμε το 2016 φτάσαμε τις 3.500 μονάδες. Παράλληλα, οι τιμές που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής το οποίο στην πατρίδα μας είναι πολύ αυξημένο. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η μείωση. Στο αιγοπρόβειο γάλα πιστεύω ότι με την συμφωνία του ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και Καναδά, η αιγοπροβατοτροφία, η οποία βρισκόταν σε κάποιο σημείο που διατηρούσε τις δυνάμεις της, θα εισέλθει σε καταστροφική τροχιά».
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Πρίντζος σε ότι αφορά στην εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
Συγκεκριμένα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να καταλάβουν το ειδικό βάρος κάποιων θεμάτων τα οποία καθορίζουν την μοίρα του ελληνικού λαού και του τόπου».
Η υπόθεση της φέτας είναι καταστροφική, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο. «Φταίνε όλα τα κόμματα. Φταίει η κυβέρνηση που υπέγραψε τον Οκτώβριο τη συμφωνία, φταίνε οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία. Ελπίζουμε όταν έρθει στην ελληνική βουλή η συμφωνία CETA, που περιλαμβάνει και τη φέτα, να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές. Δεν μπορεί άλλες χώρες να προστατεύουν τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα η Γαλλία η οποία προστατεύει το ροκφόρ και να μην γίνεται το ίδιο στην Ελλάδα με το εθνικό προϊόν της φέτας».
Παράλληλα ο κ. Πρίντζος τονίζει: «Ότι είναι ο τουρισμός στα νησιά είναι η φέτα για την ηπειρωτική χώρα και τους κτηνοτρόφους. Πάνω από 500.000 άτομα έχουν εξάρτηση από την κτηνοτροφία άμεσα ή έμμεσα από το προϊόν της φέτας. Θα πρέπει η ελληνική βουλή να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία. Ο κτηνοτροφικός κόσμος ελπίζει ότι θα γίνει αυτό διότι αυτή η ψήφος θα στιγματίσει τον κάθε βουλευτή για όλη του τη ζωή. Άλλωστε, τα αρνητικά αποτελέσματα ήδη άρχισαν να φαίνονται. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας CETA, οι τιμές στο πρόβειο γάλα και στο γίδινο εδώ και 15 ημέρες παρουσιάζουν πτώση της τάξεως των 2 λεπτών».