Το σχέδιο κανονισμού που θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους και τις επίσημες επιθεωρήσεις σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 15 Μαρτίου. Ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων, θα καταπολεμήσει τις πρακτικές εξαπάτησης και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας.
Ο νέος κανονισμός θα θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικότερο σύστημα ελέγχου των κανόνων ασφαλείας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, των απαιτήσεων στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα, της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της εφαρμογής των κανόνων που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις.
«Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οι καταναλωτές έθεσαν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων και την ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πέτυχε ένα νομοθετικό κείμενο που επιτρέπει στις αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις διάφορες πρακτικές εξαπάτησης», δήλωσε η εισηγήτρια Karin Kadenbach (Σοσιαλιστές, Αυστρία).
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου των υπουργών προβλέπει τα εξής:
- ένα ευρύ πεδίο, που περιλαμβάνει το σύνολο της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων: έλεγχοι στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, τον φυτοϋγειονομικό τομέα, τα φυτοφάρμακα, την καλή διαβίωση των ζώων, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις οργανικές καλλιέργειες
- αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς
- καλύτερη αντιμετώπιση των πρακτικών εξαπάτησης και παραπλάνησης
- ειδικούς όρους για τις εισαγωγές προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες
- ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες.