Η Danone και η Pepsico αποτελούν τα δύο νέα «θύματα» στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ρωσική κυβέρνηση -μετά και την επιβολή του εμπάργκο-, σε βιομηχανίες της Δύσης. Οι δύο κολοσσοί βρίσκονται το τελευταίο διήμερο στο μάτι του… ρωσικού κυκλώνα, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Γεωργίας, ότι στα προϊόντα τους χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες γάλακτος και ότι τα «νοθεύουν» με φθηνά υποκατάστατα.
Η Danone απάντησε ήδη στις δηλώσεις του κ. Nikolai Fyodorov, απαιτώντας ανάκληση των ισχυρισμών του, περί εξαπάτησης των καταναλωτών, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του “βαθιά” προσβλητικές και συκοφαντικές. Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την αγανάκτηση της γαλλικής πολυεθνικής, η οποία αναφέρει ότι πλήττεται η φήμη της τόσο στη Ρωσία, όσο και διεθνώς.
Η Danone, η οποία ελέγχει την ρωσική γαλακτοβιομηχανία Unimilk, τονίζει ότι πληρώνει “δισεκατομμύρια ρούβλια σε φόρους” στη Ρωσία, και απαιτεί μια «δημόσια διάψευση γι’ αυτά τα ψέματα και την παραπληροφόρηση”.
«Η Danone στη Ρωσία επιδεικνύει τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων στην βιομηχανία, όπως επιβεβαιώνεται από τις επανειλημμένες επιθεωρήσεις του Rospotrebnadzor, που αποτελεί τη ρωσική υπηρεσία ελέγχου των καταναλωτών» αναφέρεται από την εταιρεία.
Η απάντηση της Danone, ήρθε μετά τις κατηγορίες του Ρώσου υπουργού κ. Fyodorov, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πωλούν η Danone και η Pepsico στη ρωσική αγορά περιέχουν μικρές μόνο ποσότητες γάλακτος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αγοράζουν πολύ φθηνό γάλα, το οποίο το αναμιγνύουν με φοινικέλαιο, παρουσιάζοντάς το ως “γαλακτοκομικό προϊόν”, εξαπατώντας μας».
«Μόλις το 20% αυτών των προϊόντων προέρχεται από πραγματικό γάλα και το υπόλοιπο είναι από γάλα σκόνη, ανακατεμένο με καρύδα, φοινικέλαιο και άλλα πρόσθετα», πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τους περιφερειακούς κυβερνήτες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες της Unimilk και της θυγατρικής της PepsiCo, Wimm-Bill-Dann, “και να μην τους αφήσουμε να πάρουν όλη “την κρέμα” από την πρώτη ύλη που τους προσφέρουν οι φτωχοί αγρότες μας».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κορυφώθηκε το καλοκαίρι, με την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από ΕΕ, ΗΠΑ και Αυστραλία.