Εφικτή θεωρεί η Citigroup την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, όπως επισημαίνει σε έκθεσής της.
Όπως προειδοποιεί ωστόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα ολοένα και αυξάνονται, ωστόσο είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας θα εκμηδενίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, για να αποφύγει η χώρα τον χειρότερο εφιάλτη της χρεοκοπίας και της αποχώρησης από την Ευρωζώνη, απαιτούνται δύο συμφωνίες με τους δανειστές:
1) Μια μεταβατική συμφωνία.
Η μεταβατική συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να προβλέπει τη διατήρηση χορήγησης ρευστότητας σε κυβέρνηση και τράπεζες, για διάστημα έως τεσσάρων μηνών. Καθοριστικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΚΤ.
2) Μια διαρκής συμφωνία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα. Εάν οι διαφορές των δύο πλευρών δεν ξεπεραστούν και οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα θα είναι πολύ σοβαροί.
Η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία και αποχώρηση από το ευρώ, εάν:
– η ΕΚΤ αποφασίσει να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ELA.
– καταλήξει σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Εάν υλοποιηθούν τα ανωτέρω σενάρια, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων, ή ακόμη και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τη λύση του δημοψηφίσματος, αυτό θα αφορά:
– είτε για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας
– είτε την παραμονή ή την αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ
Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που δύνανται να πυροδοτήσουν τα ανωτέρω σενάρια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, ή ακόμη και εκείνο της διεξαγωγής νέων εκλογών.