Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Citi: “Βλέπει” συμφωνία πριν τα τέλη Ιουνίου

Citi: “Βλέπει” συμφωνία πριν τα τέλη Ιουνίου

Την πεποίθησή της ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της πριν τα τέλη Ιουνίου εκφράζει σε έκθεσή της η Citi, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε ακριβώς θα επιτευχθεί. 

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στις αγορές και της επιδεινούμενης θέσης της Αθήνας όσον αφορά στη ρευστότητα, είναι πιθανόν να απαιτηθεί νέα εξωτερική βοήθεια – και πιθανόν μια τρίτη διάσωση- για να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται στα 30 δισ. για το 2015 – 2016, ανεβαίνουν στα 44 δισ. εάν συμπεριληφθεί και το 2017 ενώ ανέρχονται στα 50 δισ. έως το 2018.

Πώς θα μπορούσε να γίνει μια έξοδος

Η Citi συνεχίζει να εκτιμά ως απίθανο το ενδεχόμενο Grexit. Όπως αναφέρει, ένα δημοψήφισμα είτε για ένα τρίτο πακέτο είτε για την παραμονή στην ευρωζώνη λογικά θα οδηγούσε σε θετική απάντηση, όπως και μια εκλογική αναμέτρηση – δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αναφορικά με την παραμονή στο ευρώ.

Ωστόσο, οι δυσκολίες στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας υπογραμμίζουν τα ρίσκα για ενδεχόμενη αποτυχία σε συμβιβασμό για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο οίκος εξετάζει διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Η διαδικασία, σημειώνει, δεν αναμένεται να πυροδοτηθεί από ένα γεγονός, αλλά εάν συμβεί, είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αποτυχιών συμφωνίας στο τι πρέπει να συμβεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα – και το τραπεζικό της σύστημα- ενδέχεται να βρεθούν “στον αέρα” για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε Grexit.

Η Citi υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο εξόδου από την ευρωζώνη, παρά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει μονομερώς να αποχωρήσει, ή αναγκαστεί να το κάνει, εάν συνεχίσουν να της ζητούν πολιτικά ανέφικτα μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχιστεί η βοήθεια.

Κατά την άποψη του οίκου, ένα σενάριο εξόδου είναι πιθανόν να είναι συνέπεια:

– Μιας μεγάλης συστημικής κρίσης των τραπεζών στην Ελλάδα, μετά από απώλεια της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα ή του δανεισμού του δημοσίου από τον επίσημο τομέα.

– Μιας αρνητικής ψήφου σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Ενα εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με κεφαλαιακούς περιορισμούς, έκδοση παράλληλους νομίσματος και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω έκδοσης νέου χρέους σε εγχώριο δίκαιο. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται από τη Citi μεταβατική, η οποία θα οδηγήσει τελικώς στο Grexit.

Οι συνέπειες

Το κόστος μιας εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι βαρύ για την Ελλάδα, σημειώνει η Citi. Κάνει λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, τόσο εν αναμονή του Grexit αλλά και λόγω της ισχυρής υποτίμησης (της τάξεως του 30-40%) που ενδεχομένως θα επακολουθήσει.

Η Citi προβλέπει επίσης νέα λουκέτα επιχειρήσεων, ισχυρή υποχώρηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και πολύ υψηλότερο πληθωρισμό. Στο μέτωπο του ΑΕΠ, περιορίζεται να σημειώσει ότι τα παραδείγματα από συστημικές και νομισματικές κρίσεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ τείνει να υποχωρεί κατά 5%την χρονιά που έπεται της κρίσης.

Ο οίκος κάνει λόγο για για αρνητικά σενάρια διάχυσης στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας εντός και εκτός ευρωζώνης, τα οποία ωστόσο είναι πιο διαχειρίσιμα.