Η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας από 9% που είναι σήμερα στο 13,5% έως το 2020 είναι ο στόχος της νέας βιομηχανικής πολιτικής που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το υπουργείο έχει συστήσει ομάδες εργασίας που εργάζονται για τη διαμόρφωση του νέου βιομηχανικού μοντέλου της χώρας που θα ενταχθεί στο γενικότερο αναπτυξιακό μοντέλο και θα παρουσιαστεί έως το τέλος Μαρτίου.
Την ίδια ώρα ετοιμάζονται και παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη σήμερα η αδειοδότηση και η λειτουργία μιας επιχείρησης από τους κλάδους των τροφίμων – ποτών, του τουρισμού, της εστίασης και των ορυχείων διέπεται από 80 σελίδες νομοθεσίας ανά κατηγορία.
Σε αυτή τη διαπίστωση έχει καταλήξει η ομάδα εργασίας της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας, η οποία θα υποδείξει στις συναρμόδιες υπηρεσίες τις υπό εξέταση αλλαγές για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τους προαναφερόμενους κλάδους.
Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά και στην αλλαγή της νομοθεσίας περί αδειοδότησης επιχειρήσεων με νέες διατάξεις που θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο και θα αλλάζει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε να διενεργείται με πιο γρήγορο τρόπο.