Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Barilla: Χρυσό Βραβείο στα Εnvironmental Awards 2015

Barilla: Χρυσό Βραβείο στα Εnvironmental Awards 2015

Η Barilla Hellas απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Sustainable Procurement των Εnvironmental Awards 2015 για το πρόγραμμα συγκριτικής καλλιέργειας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κώστας Θεοχαρίδης, επικεφαλής του προγράμματος για την Barilla Hellas, ο οποίος δήλωσε: «Στην Barilla η αρμονική δραστηριότητα που είναι αποτελεσματική, αλλά συγχρόνως περιβαλλοντικά υπεύθυνη, δεν είναι απλώς μία άσκηση επί χάρτου. Είναι μία διαχρονική δέσμευση της εταιρίας απέναντι τόσο στους παραγωγούς – συνεργάτες μας, όσο και απέναντι στους καταναλωτές, στις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει στις επόμενες γενιές. Είμαστε περήφανοι που ήδη μέσα σε δύο μόλις χρόνια έχουμε απτά αποτελέσματα για τις ωφέλειες αυτού του προγράμματος. Για παράδειγμα οι αγρότες που δουλεύουν μαζί μας έχουν δει τα καθαρά τους έσοδα να αυξάνονται από 9 ως 25 ευρώ το στρέμμα, ενώ παράλληλα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μειώνεται κατά 20%».

Το πρόγραμμα της Barilla Hellas υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Good for You, Good for the Planet» που αποτελεί δέσμευση αειφόρου ανάπτυξης του Ομίλου Barilla. Στόχο έχει την μελέτη βέλτιστων τρόπων καλλιέργειας σιταριού, με τρόπο που διασφαλίζει απόδοση της καλλιέργειας, με παράλληλη διαφύλαξη των φυσικών πόρων αλλά και των συστατικών και της φυσικής γονιμότητας του εδάφους, και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος από την εξαντλητική καλλιέργεια, την κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η Barilla Hellas το 2012 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη μελέτη της καλλιέργειας σκληρού σίτου στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενός πλαισίου περιβαλλοντικής της βελτίωσης. Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας δημιουργήθηκε μια επιστημονική ομάδα από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, τα εργαστήρια Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης και Γεωργίας του ΑΠΘ και το εργαστήριο Εδαφολογίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Το πρόγραμμα δεν μένει στην ακαδημαϊκή μελέτη. Η Barilla Hellas είναι σαφώς προσανατολισμένη στην υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Η εταιρία απορροφά 75.000 τόνους ελληνικού σκληρού σιταριού, ενώ υλοποιεί σε σταθερή βάση συμβολαιακή καλλιέργεια σε 60.000 στρέμματα ελλήνων αγροτών. Η ομάδα του προγράμματος Sustainability της Barilla Hellas ανέλαβε την ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών της περιοχής μελέτης για τις τεχνικές της αειφόρου καλλιέργειας αλλά και για τα οφέλη που φέρνει αυτή για το περιβάλλον, τους ίδιους και την τοπική κοινωνία.