Το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, ενημερώνει ότι στην αγορά της Ουγγαρίας παρατηρούνται πλέον σοβαρές ελλείψεις στο κρέας πάπιας και χήνας, εφόσον οι πτηνοτρόφοι υποχρεούνται να θανατώνουν χιλιάδες πτηνά προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της νόσου των πτηνών (Η5Ν8) που πλήττει την Ουγγαρία από τον Φεβρουάριο του 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η έλλειψη θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Ως επακόλουθο της έλλειψης, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της τιμής των σχετικών προϊόντων. Για παράδειγμα, η λιανική τιμή πώλησης του foie gras (φουά-γκρα) πριν τα Χριστούγεννα (έδεσμα που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του Ούγγρου καταναλωτή), κυμαινόταν μεταξύ 18.000 – 20.000 HUF (60€) το κιλό, τιμή σχεδόν τριπλάσια του κανονικού. Σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου Πουλερικών Ουγγαρίας, έχουν θανατωθεί συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια πτηνά, προκαλώντας ζημία της τάξης των 3 δις HUF (9,8 εκ €) στον αγροτικό κλάδο.
Πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Σερβία, η Ν. Αφρική, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη) έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές ζωντανών πτηνών αλλά και νωπών πουλερικών από την Ουγγαρία, ενώ αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Ν. Κορέα και η Ιορδανία έχουν απαγορέψει παντελώς τις εισαγωγές ουγγρικών πουλερικών. Οι χώρες αυτές ενδεχομένως να αναζητούν νέο προμηθευτή.
Επισημαίνουμε ότι το Γραφείο ΟΕΥ Βουδαπέστης δύναται να παράσχει σε Έλληνες εξαγωγείς, καταλόγους με στοιχεία επικοινωνίας εισαγωγικών εταιρειών κρέατος στην Ουγγαρία, και να υποστηρίξει τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων.
τηλ:+36 1 4132612, +36 1 4132613
email: ecocom-budapest@mfa.gr