Αυξημένα κόστη παραγωγής για την βιομηχανία τροφίμων επιφέρει ο νέος κανονισμός της ΕΕ που απαιτεί μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση για την προέλευση των αλιευμάτων στις ετικέτες των προϊόντων.
Ο βρετανικός εμπορικός οργανισμός Seafish εξέδωσε έναν οδηγό για τους προμηθευτές, προκειμένου να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τον νέο κανονισμό της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που προστίθενται στις συσκευασίες των αλιευμάτων.
Ο Κανονισμός –που αποτελεί μέρος του προγράμματος για την αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Αλιεία- τίθεται σε ισχύ από 13 Δεκεμβρίου και απαιτεί επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τις μεθόδους αλίευσης. Επιπρόσθετα με την παροχή πληροφόρησης σχετικά στο πλαίσιο των υφιστάμενων απαιτήσεων –όπως είναι η εμπορική ονομασία του αλιεύματος, το είδος και η μέθοδος παραγωγής- από τον επόμενο μήνα οι προμηθευτές θα χρειάζεται επίσης να παρέχουν στον τελικό καταναλωτή λεπτομέρειες σχετικά με την μέθοδο αλίευσης και πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση για την περιοχή αλίευσης. Επίσης πρέπει να αναγράφεται ημερομηνία απόψυξης του προϊόντος και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Οι προτάσεις αυτές δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν ότι είναι αμφίβολο το όφελος για τον καταναλωτή από αυτή την πληροφόρηση, ενώ προειδοποιούν για αυξημένες δαπάνες, εν όψει της ισχύος του κανονισμού από 13 Δεκεμβρίου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους προμηθευτές είναι να ορίσουν πιο στοχευμένα τους τόπους αλίευσης, καθώς πλέον ένα αλίευμα που μέχρι τώρα έφερε ως περιοχή αλίευσης π.χ. τον βορειοανατολικό Ατλαντικό, τώρα απαιτείται προσδιορισμός σε πολύ μικρότερη έκταση, όσο περίπου είναι το στενό της Μάγχης.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή και απαιτείται η βιομηχανία να βρει λύση, στο πώς αυτή η πληροφορία θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την προμηθευτική αλυσίδα. Ηδη, μέλη της βιομηχανίας έχουν αναζητήσει οδηγίες για την ερμηνεία των νέων απαιτήσεων και καθοδήγηση για τον τρόπο που θα αποτυπώσουν τις πληροφορίες στις ετικέτες των προϊόντων.
Πηγή: The grocer