Με στόχο την διεύρυνση της συνολικής αγοράς μπύρας και την ενίσχυση της θέσης της σε αυτήν, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσε την αναβίωση του brand ΜΑΜΟΣ, που παρήγαγε μέχρι το 1979 η ομώνυμη ζυθοποιία της Πάτρας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίασή της στην Πάτρα, η ιστορική μπύρα ΜΑΜΟΣ επιστρέφει στην πόλη της και θα παράγεται στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα της αυθεντικής συνταγής. Το εγχείρημα της αναβίωσης παρουσίασαν από κοινού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, μαζί με τον εκπρόσωπο της οικογένειας που δημιούργησε την μπύρα ΜΑΜΟΣ, κ. Παναγή Μάμο.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την επανακυκλοφορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ, μίας από τις πιο ιστορικές μπύρες στην ελληνική ζυθοποιία, ξαναρχίζει ένα ταξίδι που πρωτοξεκίνησε το 1876. Τη χρονιά που ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων που «στέφθηκε» από βραβεία και διακρίσεις.
Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για εμάς, όσο και για την ελληνική ζυθοποιία γενικότερα. Η παραγωγή της ΜΑΜΟΣ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια ακόμη απόδειξη των στενών μας δεσμών με την πόλη της Πάτρας, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας μας. Η προσφορά υποστήριξης σε εγχειρήματα, ανθρώπους ή ιδέες με στόχο την ανάπτυξή τους είναι για εμάς ένας πολύ σημαντικός πυλώνας. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η ελληνική παραγωγή και η επιχειρηματικότητα δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης στον τόπο μας.»
Ο κ. Μηνά επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την δέσμευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην τοπική κοινωνία μέσω της παραγωγικής μονάδας που διατηρεί και στην οποία θα συνεχίσει να επενδύει. Ο κ. Μηνά επεσήμανε ότι με την αναβίωση ιστορικών brand δημιουργείται κουλτούρα στην αγορά μπύρας και στοχεύουν στην ανάκαμψη της αγοράς, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου προϊόντος, επεσήμανε ότι θα αναπτυχθεί σταδιακά, με ορίζοντα πενταετίας.
Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος της οικογενείας Μάμου, κ. Παναγής Μάμος, δήλωσε: «Για την οικογένεια Μάμου η σημερινή είναι μια ημέρα μνήμης, ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης. Με την επιστροφή της μπύρας Μάμος στην αγορά σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ένα όραμα – στόχος μας γίνεται πραγματικότητα. Η Μάμος είναι ένα ιστορικό προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας, και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή συνεργάτη για την επιστροφή της. Με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εργαστούμε συστηματικά, ώστε η μάρκα μας να προοδεύσει ξανά, επωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.»
Ο κ. Μάμος ανέφερε ότι επέλεξε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μεταξύ άλλων προτάσεων, ως πιο αξιόπιστη επιλογή για την αναβίωση του brand και ευχήθηκε να ακολουθήσει επανακυκλοφορία και άλλων brand μπύρας της αχαϊκής πρωτεύσουσας.
Μέσω της τεχνογνωσίας και του δικτύου διανομής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η Pils μπύρα ΜΑΜΟΣ, με 5% αλκοόλ, θα είναι αρχικά διαθέσιμη στην Πάτρα και σύντομα στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο θα κυκλοφορήσει και πανελλαδικά.
Η ιστορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξεκινάει από το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλισσε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. Το στοιχείο της μπύρας ΜΑΜΟΣ που τη χαρακτηρίζει σε αυτό το πέρασμα των χρόνων είναι η απλότητα και η αυθεντικότητα ενός παραδοσιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα και γεύση της. Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Ήταν μια μπύρα που έβρισκε κάποιος στη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας. Μια ελληνική μπύρα που εξάγονταν στο εξωτερικό και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.
Κυρέλα Πέτρου