Ειδήσεις
Home / Top Slider / Αποσύρθηκε η ρύθμιση που έπληττε τις μικρές ζυθοποιίες

Αποσύρθηκε η ρύθμιση που έπληττε τις μικρές ζυθοποιίες

Στην απόσυρση της ρύθμισης για τις μικρές ζυθοποιίες προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς καταψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή

Όπως αναφέρθηκε και στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή, ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) δεν αποτελεί ένα προνομιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα μόνο στην Ελλάδα και αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – παρατηρούνται μονοπωλιακά φαινόμενα στην αγορά της μπύρας.

Ήδη, η ελληνική αγορά εμφανίζει έντονα σημάδια συγκέντρωσης, καθώς ενώ στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών εταιρειών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο με τις 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται να είναι πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι μικρές ζυθοποιίες κατέχουν μόλις το 12% της αγοράς με τις πολύ μικρές να κατέχουν μερίδιο που δεν ξεπερνά τα 0,5%.

Η αποσυρθείσα διάταξη έπληττε σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς 4 εταιρείες ( Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, η ΕΖΑ και δευτερευόντως οι Ροδίτικες ΒΑΠ και Magnus – Παπαδημητρίου), καθώς θα έβλεπαν να εκτινάσσεται κατά 75% ο ΕΦΚ που πληρώνουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, στις μικροζυθοποιίες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως από 1/1/2016 θα επιβάλλονταν ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και δηλαδή 1,30 ευρώ. Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρώ. Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρώ, ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρώ ανά εκατόλιτρο. 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter