Ειδήσεις
Home / Top Slider / Αντιδράσεις στην απόφαση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

Αντιδράσεις στην απόφαση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την εισαγωγή 10 ακόμη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν έδωσε το “πράσινο φως” για την εισαγωγή δέκα ακόμα «μεταλλαγμένων» οργανισμών, μεταξύ των οποίων και δύο ποικιλίες γαριφάλων, δύο χρόνια μετά την τελευταία έγκριση γενετικών τροποποιημένων τροφίμων. Πρόκειται για δέκα ποικιλίες καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού και ελαιοκράμβης, οι οποίες αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Monsanto, η BASF και η Bayer, καθώς και για δύο ποικιλίες γαριφάλων της εταιρείας Suntory που θα πωλούνται κομμένα στα ανθοπωλεία.

Η άδεια, η οποία αφορά μόνο την εισαγωγή και όχι την καλλιέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιτρέπει τη χρήση των νέων ποικιλιών σε ανθρώπινα τρόφιμα και ζωοτροφές. Στην πράξη, όμως, θα χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές. Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε για δέκα ακόμα χρόνια την άδεια επτά ακόμα γενετικών τροποποιημένων φυτών, από τα οποία το τελευταίο είχε λάβει έγκριση το 2013.

Με την απόφαση της Παρασκευής ο αριθμός των «μεταλλαγμένων» που επιτρέπεται να εισάγονται στην ΕΕ αυξάνεται στα 58, αναφέρει το Reuters. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γενετική τροποποίηση παρέχει προστασία από παράσιτα των καλλιεργειών ή προσφέρει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα.

 

Η αδειοδότηση των νέων ποικιλιών έρχεται μετά την τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης με την οποία επιχειρείται να λυθούν οι διαφορές ανάμεσα σε χώρες-μέλη που υποστηρίζουν τα «μεταλλαγμένα». Το νέο σύστημα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια και εισαγωγή ποικιλιών που έχουν λάβει έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας.

Η απόφαση αυτή εξόργισε τις ΗΠΑ, μεγάλο παραγωγό «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού και σόδας, οι οποίες θεωρούν ότι πρόκειται για αθέμιτη παρέμβαση στο διεθνές εμπόριο που δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης ανοίγει το δρόμο για την έγκριση δεκάδων νέων ποικιλιών.

“Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άνοιξε σήμερα την πόρτα για ένα νέο κύμα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους εμπορικούς διαπραγματευτές” υποστήριξε η Greenpeace. To μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ είναι μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsanto. Μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία την καλλιεργούν.

Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν πρότεινε νέο νόμο που επιτρέπει στα κράτη μέλη μεμονωμένα να περιορίζουν ή να μπλοκάρουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η χρήση τους από την ΕΕ ως σύνολο. Η πρόταση μπορεί να θορυβήσει τους εμπορικούς εταίρους της Ένωσης και κυρίως τις ΗΠΑ που θέλουν πλήρη απελευθέρωση της νομοθεσίας στο πλαίσιο της συνθήκης διατλαντικής συνεργασίας.

Η Κομισιόν είπε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να δικαιολογήσουν την όποια απόφασή τους να απέχουν. Ευρέως διαδεδομένες σε Αμερική και Ασία οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν διχάσει την ΕΕ. Η Βρετανία είναι υπέρ της χρήσης τους σε αντίθεση με τη Γαλλία και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.