Ειδήσεις
Home / Top Slider / Αντιδράσεις εγείρει στη Βρετανία ο “φόρος ζάχαρης”

Αντιδράσεις εγείρει στη Βρετανία ο “φόρος ζάχαρης”

Το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εξετάζουν οι βιομηχανίες αναψυκτικών, λόγω της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να φορολογήσει τη ζάχαρη στα ροφήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της British Soft Drinks Association (BSDA), στο δίκτυο CNBC.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του αυτή, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο φόρος, ο οποίος προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2018, θα πληρώνεται από την βιομηχανία, για αναψυκτικά που περιέχουν πάνω από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100ml, με υψηλότερο συντελεστή για τα προϊόντα που περιέχουν πάνω από οκτώ γραμμάρια ζάχαρης.

Ο υπουργός εκτίμησε πως ο φόρος θα φέρει 520 εκατ. στερλίνες (749 εκατ. δολάρια) κατά τον πρώτο χρόνο επιβολής του. Σύμφωνα με την BSDA, η βρετανική αγορά αναψυκτικών είναι αξίας 15,7 δισ. στερλινών.

«Σε αυτό το σημείο όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο επικεφαλής του σώματος, Gavin Partington, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νομικής δράσης, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αποσαφήνιση για το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο φόρος, τι ακριβώς εξαιρείται και τι όχι. Σε αυτό το στάδιο τίποτα δεν αποκλείεται».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ούτε η βρετανική Coca-Cola, ούτε η A.G. Barr αρνούνται την πιθανότητα να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την εισφορά και το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει» ανακοίνωσε η πρώτη, ενώ «εξαιρετικά απογοητευμένη» δήλωσε η δεύτερη.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter