Σε τροποποίηση του άρθρου 21 προχωρά η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν στη Βουλή οι υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργος Σταθάκης.
Όπως ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή, «στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατ’ ευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου».
«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις που στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι το διάστημα που θα πρέπει να επιστραφεί ο φόρος μειώνεται στο 3μηνο, αντί του 12μηνου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Κριτική άσκησε πάντως ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Βουλή. «Δημιουργείται νέα ουρά επιστροφής φόρου, ενώ ήδη χρωστούνται στις εταιρείες επιστροφές φόρου και ΦΠΑ. Ακόμα και αν κάνει την αίτηση σε τρεις μήνες δεν θα τα πάρει τα λεφτά».
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος προκάλεσε την οργή της αγοράς, κυρίως των μεγάλων βιομηχανιών, καθώς και του κόσμου της ναυτιλίας αφού στην αρχική του εκδοχή προέβλεπε φόρο επί της συναλλαγής που έχει μια επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρος, Βουλγαρία κ.ά.).
Η προκαταβολή φόρου 26%, αναφέρονταν ότι θα επιστρέφονταν αζημίως, σε διάστημα όμως δώδεκα μηνών, εφόσον ο συναλλασσόμενος αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.