Μία νέα ταμπέλα θα εμφανιστεί στα καταστήματα που πωλούνται μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
– μονάδες ομαδικής εστίασης
– επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς όπως ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία κ.α. και
– επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές κ. α.
– Ετικέτες που συνοδεύουν το τρόφιμο.
– Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στους τιμοκαταλόγους της επιχείρησης.
– Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος που αναγράφουν τα περιεχόμενα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ανά είδος τροφίμου.
– Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή/και ένδειξη επί των τιμοκαταλόγων που να παραπέμπουν τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλευτούν το εξειδικευμένο προσωπικό ή έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα, εντός της επιχείρησης.
– Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες σε έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, άμεσα διαθέσιμο στον πελάτη.
Ποιές είναι οι ουσίες που πρέπει να αναγράφονται
Ο κατάλογος των ουσιών και προϊόντων οι οποίες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην σήμανση τροφίμων λόγω της αλλεργιογόνου δράσης τους, περιλαμβάνει τις παρακάτω 14 ουσίες και προϊόντα:
-
Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη,
-
Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ καβούρια, γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα τους,
-
Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά,
-
Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια,
-
Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες,
-
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια,
-
Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα,
-
Καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κτλ),
-
Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο,
-
Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι,
-
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού,
-
Διοξείδιο του θείου (SO2) και θειώδεις ενώσεις,
-
Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο,
-
Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα που δεν φέρουν την κατάλληλη σήμανση είναι μηδενικής ανοχής. Εξαιρούνται το διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις με επιτρεπτό όριο το 10 mg/kg (Οδηγία 2007/68/ΕΚ της Επιτροπής) και η γλουτένη με επιτρεπτό όριο τα 20mg/kg για τα έτοιμα
Οι βασικότερες αλλαγές του νέου ΚανονισμούΟι βασικότερες αλλαγές με βάση το νέο κανονισμό της Ένωσης σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (επισήμανση, παρουσίαση, διαφήμιση), με εξαίρεση τη διάταξη που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της διατροφικής δήλωσης, η οποία εφαρμόζεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2016 είναι:
– Αποσαφήνιση των ευθυνών σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων
– Αναγνωσιμότητα των ετικετών (ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς)
– Έμφαση των αλλεργιογόνων συστατικών στον κατάλογο συστατικών
– Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα
– Αποσαφήνιση των κανόνων που ισχύουν όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης
– Υποχρεωτική διατροφική δήλωση για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων)
– Καθορισμός των διατροφικών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στην υποχρεωτική διατροφική δήλωση
– Καθορισμός κριτηρίων για την πρόσθετη εθελοντική αναγραφή των διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος της ετικέτας.
– Αποσαφήνιση των απαιτήσεων σχετικά με την παροχή πληροφοριών για την εξ αποστάσεως πώληση.