Ειδήσεις
Home / Top Slider / Αλκοολούχα: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενη νέα φορολόγηση

Αλκοολούχα: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενη νέα φορολόγηση

Συρρίκνωση του κλάδου και όξυνση της φοροδιαφυγής έχει ήδη επιφέρει η υπερφορολόγηση στην αγορά των αλκοολούχων ποτών. Ανήσυχοι οι παράγοντες της αγοράς, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι η προτεινόμενη επιπλέον φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών θα έχει πολλαπλές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.
Όπως αναφέρουν, σε μία αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από φοροδιαφυγή, η λύση δεν είναι η παροχή επιπλέον κινήτρων στους επιτήδειους με την αύξηση της φορολογίας, αλλά η διεξαγωγή συχνών ελέγχων για την εύρεση των παραβατών και η επιβολή υψηλών προστίμων.
Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία αλκοολούχων ποτών αναφέρουν ότι έμειναν άναυδοι με την προτεινόμενη επιβολή επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων σε έναν κλάδο, οποίος κατά την τετραετία 2009-2012 βίωσε τη συρρίκνωση της ευρύτερης αλυσίδας αξίας του, με αποτέλεσμα να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας, σχεδόν οι μισές του κλάδου, εξαιτίας όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, των αλλεπάλληλων αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) την περίοδο 2009-2010 κατά +125%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση ως προς το ύψος του ΕΦΚΟΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην πρώτη, σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς πλέον απειλείται η βιωσιμότητα πολλών, ιδίως, μικρών επιχειρήσεων από τη συνεχιζόμενη ανορθολογική πολιτική υπερφορολόγησης που ακολουθείται.

Στρεβλώσεις στην αγορά προκαλεί η υπερφορολόγηση

Η εμμονή στην υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών προκαλεί ερωτηματικά, καθώς πηγές από τη Γραμματεία Εσόδων επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα του κλάδου που υποστηρίζουν ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα αναμενόμενα έσοδα από φόρους, καθώς το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έστρεψε την κατανάλωση σε κατηγορίες ποτών με χαμηλότερη φορολόγηση, σε μη φορολογούμενες ή ακόμα και σε παράτυπα διακινούμενες ποσότητες χύμα αποσταγμάτων (π.χ. έκνομη διάθεση τσίπουρου διημέρων).

Όξυνση λαθρεμπορίου

Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πλημμελών ελέγχων, ενίσχυσε τα κίνητρα για την όξυνση έκνομων δραστηριοτήτων με αθρόες εισαγωγές λαθραίου οινοπνεύματος από γειτονικές χώρες, αλλά και παράνομη εγχώρια παραγωγή και διακίνηση χύμα αποσταγμάτων, συχνά αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα τη διαφυγή σημαντικών εσόδων για το κράτος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2012 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες, με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚΟΠ να ανέρχονται σε 41,8 εκατ. ευρώ.