Η υπερφορολόγηση αποτελεί τροχοπέδη, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, και λειτουργεί πλέον αντιπαραγωγικά, σαμποτάροντας τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρουν τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ο οποίος εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, ήρθε αντιμέτωπος με ένα απανωτό κύμα φορολογικών αυξήσεων. Την περίοδο 2009-2010 ο ΕΦΚΟΠ αυξήθηκε κατά 125% και ο ΦΠΑ ανήλθε από 19% σε 23%. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καθώς χάθηκε το 1/3 των θέσεων εργασίας στον κλάδο και παράλληλα η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν απέδωσε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, αντίθετα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση εσόδων από ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ σε σχέση με τους εξαγγελθέντες στόχους.
Συνεχίζεται η πτώση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών
Παρά ταύτα η περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης των αλκοολούχων συμπεριλαμβάνεται στα προτεινόμενα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Η πρόσφατη κλαδική μελέτη της Infobank – Hellastat επιβεβαιώνει την πτώση των πωλήσεων και την αποδίδει στην υψηλή φορολόγηση. Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2013 διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο των 120.000 εκατόλιτρων, από 226.000 εκατόλιτρα το 2008, σημειώνοντας υποχώρηση μεγαλύτερη από 45% κατά την περίοδο αυτή.
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λαθρεμπορίου
Παράγοντες του κλάδου των αλκοολούχων ποτών κρούουν των κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το μέλλον του κλάδου τους, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Η ραγδαία άνοδος του λαθρεμπορίου, άμεση συνέπεια της φορολογικής καταιγίδας, έχει δημιουργήσει τεράστιες απώλειες για τα δημόσια ταμεία. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση συνεχίζει να μετακυλίεται σε κατηγορίες που είτε δεν φορολογούνται, είτε υπόκεινται σε ελάχιστη φορολογία, ενισχύοντας ταυτόχρονα παράνομες πρακτικές, κυρίως, στα χύμα αποστάγματα.