Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Εμπορεύματα-Ελαιόλαδο

Εμπορεύματα-Ελαιόλαδο

Ανακόπηκε τις τελευταίες ημέρες το ράλι ανόδου στις τιμές ελαιολάδου, οι οποίες παρέμειναν σε σταθερά και υψηλά επίπεδα, καθώς η ελαφρά πρωιμότητα που παρουσιάζει η παραγωγή, δημιουργεί προσδοκία στους αγοραστές για αποσυμπίεση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένης της πολύ χαμηλής προσφοράς και του συγκρατημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές για τα εξαιρετικά παρθένα στη Λακωνία διαμορφώνονται στα 3,20 -3,25 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη οι τιμές των βυτίων φθάνουν τα 3,15 ευρώ το κιλό. Στα 2,40 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή του μειονεκτικού παρθένου οξύτητας 5%.

Οι πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου θα παραχθούν στη Μεσσηνία στα μέσα Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλές τιμές εκκίνησης, της τάξης των 2,90-3,00 ευρώ το κιλό. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των τιμών θα αποτελέσει η ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται μεν σημαντικά μειωμένη, την τελευταία εβδομάδα ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα ανέβασαν τις εκτιμήσεις για το ύψος της, στους 850 χιλ. τόνους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 800 χιλ. τόνους.

Ευεργετικές και για την ελληνική παραγωγή είναι οι βροχές των τελευταίων ημερών. Η εγχώρια παραγωγή προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί περί τους 250 χιλ. τόνους, έναντι της πολύ χαµηλής περυσινής, των περίπου 115 χιλ. τόνων.
Στην Ισπανία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ το κιλό, με τους βιομηχανικούς άσους (λαμπάντε), να φθάνουν τα 2,45 ευρώ το κιλό (μέση τιμή). Στην Ιταλία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου εκτοξεύθηκε στα 4,03 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε (με οξύτητα >2%) στα 2,02 ευρώ το κιλό.