Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Capital Controls & Επιχειρείν: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης επί μακρόν

Capital Controls & Επιχειρείν: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης επί μακρόν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της εφαρμογής του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, στις εξαγωγές, τις πληρωμές προμηθευτών, τη μισθοδοσία, την προμήθεια πρώτων υλών, τις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά στο θέμα της εμπιστοσύνης στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά, συζητήθηκαν σε βάθος στα πάνελ διαλόγου του forum Capital Controls & Επιχειρείν, που διοργανώθηκε στις 24 Ιουλίου από τη Boussias Communications.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Αντώνη Παπαδεράκη, ο οποίος, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις του κοινού του συνεδρίου, τόνισε πως κατανοεί τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, κυρίως από καθυστερήσεις που προκύπτουν στη διαδικασία έγκρισης αιτημάτων για πληρωμές προμηθευτών εξωτερικού, που κατατίθενται από επιχειρήσεις εισαγωγών και βιομηχανίες, οι οποίες χρειάζονται πρώτες ύλες για την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων τους, ώστε να μπορούν να τα εξάγουν, και επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνεχή προσπάθεια επίλυσης των επιμέρους ζητημάτων. Παράλληλα, όμως, τόνισε πως, «τα capitalcontrols επιβλήθηκαν για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και, κατά συνέπεια, της οικονομίας της χώρας, μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών, ως μέσο εκβιασμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», και επισήμανε πως «προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όσο δεν υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών». Από τον κ. Παπαδεράκη, τονίστηκε, επίσης, πως η –εξ ανάγκης- αύξηση της χρήσης ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων μπορεί να συνεισφέρει στην προώθηση ζητημάτων που απασχολούν εδώ και χρόνια την ελληνική αγορά, όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής τιμολογίων, που μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση έως και 1 δισ. ευρώ στις μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές, της χρήσης καρτών κλπ, βοηθώντας παράλληλα στην προσπάθεια καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, προς όφελος της οικονομίας της χώρας. Αυτό το στοιχείο ενισχύθηκε ως συμπέρασμα και από τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, ανέδειξαν τις αλλαγές που προκάλεσαν τα capital controls στη συμπεριφορά πολιτών και επιχειρήσεων στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην ηλεκτρονική τραπεζική, σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων. Εμφανίζεται όχι μόνο η ραγδαία και έντονη διαφοροποίηση παγιωμένων τάσεων, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης της συγκυρίας για την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων των συγκεκριμένων τομέων. Σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγούν και τα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor Greece, που παρουσιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Χάρη Μακρυνιώτη, με τίτλο «#GReality: Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με Κεφαλαιακούς Ελέγχους», όπου, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε η στροφή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται online στη χρήση ελληνικών λύσεων.

Εντυπωσιακή συμμετοχή επαγγελματικών φορέων και εξειδικευμένων στελεχών

Στα τέσσερα πάνελ του συνεδρίου αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους σημαντικών επαγγελματικών φορέων της χώρας και από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείρισή τους, όχι με μια «πυροσβεστική» λογική, αλλά μέσω μιας νέας οπτικής, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να έχουν παρουσία στην μετά κρίση αγορά. Βασικά χαρακτηριστικά της θα πρέπει να είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών, καθώς και η ευρηματικότητα. Βασικό, όμως, όπλο των επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας «ομάδας έκτακτης ανάγκης», που, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, θα σχεδιάζει τις στρατηγικές τους κινήσεις.
Στ
o πρώτο πάνελ (Εμπόριο – Βιομηχανία), συμμετείχαν οι: Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Αναπτυξιακών Πολιτικών, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ), Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Σταμάτης Ανδριανόπουλος, ExecutiveConsultant, Planning, Δημήτρης Κωλέττας, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και Δρ Σταμάτης Τουρνής,Principal Consultant, Διαχείριση Κινδύνων & Επιχειρησιακή Συνέχεια, Tournis Consulting LP. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Ξένια Μαντζιώρη, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού «σελφ σέρβις».

Στο δεύτερο πάνελ (Τραπεζικές συναλλαγές – Χρηματιστήριο – Ρευστότητα), συμμετείχαν οι: Μιχάλης Περσιάνης, Οικονομικός Αναλυτής, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Τράπεζα Κύπρου, Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Ανάλυσης Αγορών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Κάτια Νταή, Προϊσταμένη Τμήματος Αγορών & Συστημάτων Εκκαθάρισης και Διακανονισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Ραουνάς, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) και Δρ. Δημήτρης Κρεμαλής, εταίρος, Κρεμαλής Δικηγορική Εταιρεία. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος, Corporate Affairs Advisor και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Στο τρίτο πάνελ (Παραγωγή – Εισαγωγές – Εξαγωγές –
Logistics) συμμετείχαν οι: Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL), Παύλος Αρναούτης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Βασίλης Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Αττικές Διαδρομές ΑΕ, Πρόεδρος, Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια (HELLASTRON) και Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ). Ο συντονισμός του διαλόγου έγινε από την Κατερίνα Δρόσου, Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού Plant Management.
Το τελευταίο πάνελ είχε ως θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ψηφιακές συναλλαγές. Συμμετείχαν οι: Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA, Παναγιώτης Γκεζερλής, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), Μάκης Σαββίδης, Αντιπρόεδρος, Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Πωλήσεων από Απόσταση & Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΕΠΑΜ) και Δημήτρης Αυλωνίτης, Ειδικός Συνεργάτης, Γ.Γ. Εμπορίου & Καταναλωτή, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού. Ο συντονισμός έγινε από τον Νικόλας Κονδάκη, Διευθυντή Business Unit της Boussias Communications.

Η κυπριακή εμπειρία
Χρήσιμα συμπεράσματα από τη διαχείριση των capital controls στην Κύπρο παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και Οικονομικό Αναλυτή, κ. Μιχάλη Περσιάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και οι κυπριακές επιχειρήσεις, όπως και οι ελληνικές, εγκλωβίστηκαν στη λογική της αποφυγής δημιουργίας εναλλακτικού πλάνου και τόνισε πως ένα πλάνο που λαμβάνει υπόψη το χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που δεν χρειαστεί να εφαρμοστεί θα αποτελέσει τουλάχιστον μια χρήσιμη άσκηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα, στην πορεία σχεδιασμού του, πολλές κρυφές δυνατότητες κάθε οργανισμού.

Από τον κ. Γιάννη Μηνά, Οικονομικό Διευθυντή ενός εκ των μεγαλυτέρων ομίλων διανομών της Κύπρου, παρουσιάστηκε (μέσω Skype) ο τρόπος αντίδρασης του ομίλου κατά την περίοδο των capital controls στην Κύπρο.