Ειδήσεις
Home / Retail / Με ευτράπελα ξεκινά η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ

Με ευτράπελα ξεκινά η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ

Με πολλά ευτράπελα ξεκινά η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ.

Από σήμερα αρχίζουμε να ζούμε σκηνές απείρου φορολογικού κάλλους μετά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euro2day.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, αν κάποιος επιχειρήσει να αγοράσει στο κρεοπωλείο κιμά μισό-μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό θα πρέπει για τον μεν χοιρινό να επιβαρυνθεί με 13% για τον μεν μοσχαρίσιο με 23%.

Ακόμα χειρότερα, αν αγοράσει σουβλάκια χοιρινά από το κρεοπωλείο θα χρεωθεί ΦΠΑ 13% αλλά αν τα σουβλάκια είναι απλώς αλατισμένα ή είναι «εμπλουτισμένα» με πιπεριές, αυτόματα ο ΦΠΑ πετάει στο 23%.

Το ίδιο και με το κοτόπουλο. Ολόκληρο ή τεμαχισμένο 13% αλλά αν είναι παναρισμένο 23%.

Στην εστίαση, έτερο αλαλούμ. Στο φαστ φουντ, το νερό αν καταναλωθεί στο κατάστημα έχει ΦΠΑ 23%. Αν αγοράσεις ένα μπουκαλάκι και το πιεις στο πεζοδρόμιο, έχει 13%.

Όσον αφορά τα μακαρόνια, το σπαγγέτι -με νωπές τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλη- παραμένει στο 13%. Αν όμως πρόκειται για τορτελίνια, με γέμιση τυριού ή προσούτο ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Ευτυχώς, τα «χρωματιστά» μακαρόνια – με ντομάτα, σπανάκι ή καρότο παραμένουν στο 13%.

Τρέλα με τον ΦΠΑ θα ανταμώσουμε και στους φούρνους. Το απλό κουλούρι έχει ΦΠΑ 13%. Αν έχει τυρί, ελιές ή σταφίδες ανεβαίνει στο 23%.

Το ψωμί του τοστ επίσης, από το φούρνο συμφέρει περισσότερο. 13% από το φούρνο το ψωμί κομμένο σε φέτες τύπου τοστ , 23% στο ψωμί τοστ το συσκευασμένο στο σούπερ μάρκετ.

Όσο για το νερό; 13% το απλό 23% το αεριούχο…

Τα παραδείγματα προκύπτουν από την αναλυτική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Αναλυτικά τα παραδείγματα της εγκυκλίου:

– Κρέατα:

Κρέας χοιρινό(2) νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο: 23%

Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ 0207): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%

Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%

Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%

Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ. 16): 23%

Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%

Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%

Πατέ, φουά γκρά κλπ 23%

Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

(2)όπου αναφέρεται ο όρος «χοιρινό», το παράδειγμα ισχύει κατ’ αντιστοιχίαν και για τα λοιπά κρέατα που αναφέρονται στην παρ. 1 του Παρ. ΙΙΙ Ν.2960/00, ήτοι: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι και κουνέλι.

– Ψάρια – υδρόβια :

Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%

Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302, ΕΧ0303): 13%

Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%

Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%

Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%

Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23%

Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%

Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ, σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%

Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%

Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

Γαλακτοκομικά, μέλι και αβγά:

Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402): 13%

Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%

Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%

Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%

Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%

Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%

Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ (ΕΧ0403): 13%

Κεφίρ: 13%

Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%

Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%

Ορός γάλακτος: 13%

Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%

Αβγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%

Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%

– Φυτά και άνθη – Λαχανικά, καρποί και φρούτα:

Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ, φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%

Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ για διακόσμηση (0603, 0604): 23%

Άλλα φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13% Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%

Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ. 0701 έως 0713): 13%

Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%

Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%

Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%

Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%

Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών σε οποιαδήποτε μορφή (0814): 23%

– Καφές και μπαχαρικά, δημητριακά και αλεύρι, καρποί ελαιώδεις:

Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%

Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%

Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%

Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%

Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%

Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%

Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%

Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%

Άχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ. (Δ.Κ. 1213, 1214): 23%

Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%

Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%

Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%

– Ζάχαρη, κακάο, ψωμί, ζυμαρικά, λοιπά παρασκευάσματα διατροφής

Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%

Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%

Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%

Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23% Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%

Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%

Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)

Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%

Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία (ΕΧ1905): 13%

Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γκοφρέτες, κέικ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%

Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%

Ζύμες (Δ.Κ. 2102): 23%

Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106): 23%

Παγωτά (Δ.Κ. 2105): 23%

Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%

Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%

– Ροφήματα

Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%

Άλλα νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%

Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%

Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%

Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%.
Πηγή: Euro2day