Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Ιncofruit: Ζητά πολιτική απόφαση για την κρίση στα οπωροκηπευτικά

Ιncofruit: Ζητά πολιτική απόφαση για την κρίση στα οπωροκηπευτικά

Πολιτική απόφαση για την κρίση που έχει που έχει δημιουργηθεί στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι πρέπει να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο η ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη κρίσεων της αγοράς στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών. Εκτιμάται δε, ότι μετά τις εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας “Rosselkhoznadzor”, η χώρα μας οδηγείται οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς και πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανάπτυξη, χωρίς τη Ρωσία.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών  να υιοθετήσουν την πρότασή μας και να ζητήσουν ξανά στην Διαχειριστική Επιτροπή Οπωροκηπευτικών της  Ε.Ε της 9/6/2015 την  λήψη έκτακτων μέτρων υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του Συνδέσμου μας, αφ’ ενός για την αποτελεσματική πρόληψη  κρίσεων της αγοράς, ώστε  να αποφευχθεί κρίση σαν την περσινή λόγω του Ρωσικού εμπάργκο και αφ’ ετέρου για την ανάγκη   ουσιαστικής μεταρρύθμισης των μέτρων διαχείρισης κρίσης που προβλέπεται από την ΚΟΑ, για  βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους και  εφαρμογή  ειδικού καθεστώτος για τα φρούτα και τα λαχανικά. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν στα πυρηνόκαρπα, προκειμένου να αναπτυχθεί  φυσιολογικά η διάθεσή τους.

Οι προτάσεις του  Σύνδεσμου μας ήταν:

– Έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1031/2014 και 1371/2014, ορίζοντας μέγιστο όγκο απόσυρσης για όλα τα προϊόντα από τις 15 Μαΐου και έως το τέλος του ρωσικού εμπάργκο .

– Αύξηση των μέγιστων όγκων  απόσυρσης για τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα , λαμβάνοντας υπόψη  το κόστος παραγωγής τους

Βέβαια η  Επιτροπή κράτησε την ίδια στάση, ότι δηλ. παρακολουθεί την κατάσταση και θα πάρει μέτρα όταν και εάν χρειασθεί.

Το θέμα έθεσαν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία και υποστηρίχθηκε από Ολλανδία Γαλλία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη γνώμη και πρόταση του Συνδέσμου μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS  είναι ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16/6/2015 και όχι μόνο από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει προσυνεννόηση με Ισπανία, Ιταλία κλπ.

Θεωρούμε αυτό αναγκαίο πολύ περισσότερο  μετά την χθεσινή δήλωση – ψήφισμα του Κοινοβουλίου «ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει μια «σημαντική επανεξέταση» της σχέσης της με τη Ρωσία, που έχει βαθύτατα πληγεί από την εκ προθέσεως παραβίαση από τη Μόσχα των δημοκρατικών αρχών, των θεμελιωδών αξιών και το διεθνές δίκαιο με τη βίαιη δράση της και αποσταθεροποίηση των γειτόνων της, καλώντας επίσης τις χώρες της ΕΕ να μην προβούν σε διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ».

Επίσης ο κ.  Πολυχρονάκης δήλωσε:

«Με χθεσινή δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας “Rosselkhoznadzor”, κ. Alexie Alekseenko   γνωστοποίησε ότι α) “οι όποιες συμφωνίες υπήρχαν πριν από έναν χρόνο δεν ισχύουν πλέον και θα πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, β) πρόθεσή μας είναι στην αγορά μας να έχουν παρουσία μόνο τα φρούτα και λαχανικά που αποδεδειγμένα θα πληρούν τις απαιτήσεις μας”, γ) οι όποιες παρασπονδίες γίνονταν από χώρες όπως η Σερβία, η Μολδαβία και η ΠΓΔΜ με τη ρωσική πλευρά να “εθελοτυφλεί, κατέστησε σαφές ότι έχουν λάβει τέλος” και δ) η παροχή επιπρόσθετων πιστοποιήσεων από έναν ιδιωτικό Οργανισμό Πιστοποίησης και ανεξάρτητο με τις κρατικές υπηρεσίες, διευκολύνει τη δουλειά και των δύο πλευρών, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων”.

Οι απαιτήσεις αυτές της ρωσικής πλευράς που μας καλεί

α) να είμαστε ασυνεπείς στις κοινοτικές μας δεσμεύσεις και να μην τηρήσουμε το Memorandum Ε.Ε-Ρωσίας, αμφισβητώντας την ισοτιμία των Ευρωπαϊκών Φυτοϋγειονομικών Πιστοποιητικών,και

β) να επιβαρύνουμε το εξαγωγικό κόστος των ελληνικών-κοινοτικών επιχειρήσεων του κλάδου καθ’ οιονδήποτε τρόπο, λόγω των όποιων αδυναμιών ή των ανοχών των ελεγκτικών αρχών της Ρωσίας με την επιβολή ενδιάμεσου ιδιώτη ελεγκτή (προς διασφάλιση και για λογαριασμό ποιου αφού το τελικό έλεγχο έχουν οι Ρωσικές Αρχές)

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις παραπάνω αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, φαίνεται ότι οδηγούν την χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς και «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη χωρίς τη Ρωσία. Γι’ αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα και ενισχύεται το παραπάνω αίτημα μας για λήψη μέτρων από την Ε.Ε σε πολιτικό επίπεδο”.