Ειδήσεις
Home / Top Slider / Επικράτηση εμφιαλωμένου νερού έναντι ανθρακούχων ποτών

Επικράτηση εμφιαλωμένου νερού έναντι ανθρακούχων ποτών

Παραδοσιακά, τα ανθρακούχα ποτά αποτελούν τους πρωταθλητές στην κατανάλωση αναψυκτικών. Σύμφωνα όμως με την τελευταία έκθεση της εταιρείας Canadean, φέτος η εικόνα αυτή θα ανατραπεί και το εμφιαλωμένο νερό θα υπερισχύσει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας για το 2015, η παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θα ανέλθει σε 233 δισεκατομμύρια λίτρα, ενώ η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών θα αγγίξει τα 227 δισ. λίτρα.

Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική το 2010, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να καταναλώνει 215 δισ. λίτρα ανθρακούχων και μόλις 170 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού.

Οι αναλυτές της Canadean επισημαίνουν πως η νέα τάση έχει ήδη εδραιωθεί στην Ασία και τη Δυτική Ευρώπη και έπεται η Ανατολική Ευρώπη.                                                                                                                          Packaged water small_510x283

Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι, στην επόμενη πενταετία, η σημαντική αύξηση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θα είναι ιδιαίτερα έντονη στις αναδυόμενες οικονομίες (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία).

Αντίθετα, στις Δυτικές χώρες με παραδοσιακά υψηλή κατανάλωση (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), θα καταγραφεί πολύ μικρότερη αύξηση. Ειδικότερα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση της τάξης του 1% μεταξύ 2015 και 2020, σε σύγκριση με 21% στην Ινδία, 12% στην Κίνα και 8% στη Βραζιλία.

Σταθερά ανοδική θα είναι η τάση στις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές συνεχίζουν να στρέφονται στο εμφιαλωμένο νερό για λόγους υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της επιπλέον κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως, το 2020, καταναλώνοντας συνολικά περίπου 45 δισεκατομμύρια λίτρα περισσότερα από το 2015. Με σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να κατοικεί σε αυτές τις χώρες η επίπτωση είναι σημαντική. Όπως αναφέρεται, το εμφιαλωμένο νερό είναι συχνά απαραίτητο σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή άλλα φυσικά φαινόμενα, τα οποία συχνά οδηγούν σε μόλυνση του νερού και την εξάπλωση των ασθενειών.