Σύνθημα ανάκαμψης των εξαγωγών, αλλά και επανεκκίνησης της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας μετέδωσε η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου στο κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα, σηματοδοτώντας και τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε «την επίτευξη ιστορικού εμπορικού πλεονάσματος το 2014 και ιστορικό ρεκόρ εσόδων 23,6 δις ευρώ από τις εξαγωγές κατά την περυσινή χρονιά, ύστερα από αύξηση κατά σχεδόν 5%», σημειώνοντας ότι «στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν αύξηση της τάξης του 15,35%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, με πρωταγωνιστές κλάδους όπως το ελαιόλαδο, τα ποτά και ο καπνός, τα μηχανήματα και τα βιομηχανικά προϊόντα».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «οι επιδόσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώθηκαν μέσα σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, που ενέτειναν φαινόμενα αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία, διόγκωσαν την παγίδα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και καθήλωσαν την ψυχολογία της αγοράς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων στα επίπεδα του 2-3%, την ώρα που Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν αύξηση εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της τάξης του 4,1-5%.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενη στην πολυεπίπεδη δραστηριότητα του ΠΣΕ καθ’ όλη την περασμένη περίοδο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, υπογράμμισε τις πρόσφατες επαφές της διοίκησης του Συνδέσμου με τη νέα Κυβέρνηση, ώστε «να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν εξωστρεφή δυναμική για την ελληνική οικονομία».
Συγκεκριμένα τόνισε τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:
- Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων και για τη διευκόλυνση εγχώριων επενδύσεων
- Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου, σε όρους μονιμότητας και σταθερότητας και με φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα
- Την προώθηση των ρυθμίσεων για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
- Την άρση μακρόχρονων γραφειοκρατικών εμποδίων, που συνεπάγονται σημαντικό βάρος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων
- Τη μείωση ενεργειακού κόστος για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία
- Τον κοινό βηματισμό του Ιδιωτικού Τομέα με φορείς στήριξης της εξωστρέφειας όπως το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων
- Την ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων σε κρίσιμες αγορές-στόχους.
Οι Νέες Δράσεις του ΠΣΕ
Στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων υποβλήθηκε και το Σχέδιο Δράσης για το 2015, με τη Διοίκηση του Συνδέσμου να θέτει ως βασικούς στόχους και προτεραιότητες, δράσεις που αφορούν:
- Την επαναφορά της Εξωστρέφειας ως Στρατηγικής Επιλογής για την οικονομική ανάκαμψης της χώρας και ως Πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα, με επίκεντρο τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ, που συμπίπτει και με τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του.
- Την εδραίωση του ΠΣΕ ως φορέα υλοποίησης Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση και ήδη εγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα.
- Την ανάδειξη του Συνδέσμου ως ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ και CLUSTER για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως θερμοκοιτίδα εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση FUNDS και επενδυτών BUSINESS ANGELS, κυρίως από το Εξωτερικό, που ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις.
- Τη γεωγραφική επέκταση της σφαίρας επιρροής του Συνδέσμου στην Ελληνική Περιφέρεια, για την προσέλκυση νέων μελών και για την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων με άλλους κλαδικούς και συλλογικούς φορείς.
- Την στενότερη σύμπραξη με τους αρμόδιους φορείς της Εξωστρέφειας, όπως το Enterprise Greece, o ΟΑΕΠ και οι δομές της Οικονομικής Διπλωματίας, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας και υπουργικής εποπτείας
- Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, δράσεων προβολής και δικτύωσης με ξένους αγοραστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κορωνίδα την επικείμενη διοργάνωση του Προγράμματος Go International που ήδη σχεδιάζεται για το 2ο Εξάμηνο του 2015.
- Την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «ουσιαστικά στόχος για τη νέα περίοδο είναι να κινητοποιούμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων προς όφελος των μελών μας και συνολικά της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας».
Και συμπλήρωσε: «ο ΠΣΕ επικεντρώνει σε ουσιαστικές δράσεις υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνουν ενημέρωση, εκπαίδευση-κατάρτιση, μεταφορά τεχνογνωσίας, συμβουλευτική επιχειρήσεων, δικτύωση με κρίσιμες αγορές στόχους και επιθετική προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό του Συνδέσμου, οι επόμενες δράσεις προβλέπουν:
1. Την υλοποίηση Προγράμματος επιδοτούμενης Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.
2. Την ένταξη Προγραμμάτων Κατάρτισης Εργαζομένων και Ανέργων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τη ΓΣΒΕΕ, αλλά και με περιφερειακούς φορείς, όπως της Μεσσηνίας, της Ηλείας κ.α. εν αναμονή των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων.
3. Τη διοργάνωση ημερίδων δικτύωσης με ξένους αγοραστές στην Αθήνα και την Περιφέρεια, στα πρότυπα ανάλογων δράσεων στη Μεσσηνία, με επικείμενη επέκτασή τους και στη Θεσσαλία, εντός του 2015.
4. Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, με θεματικές ενότητες όπως:
- Α) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
- Β) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ,
- Γ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,
- Δ) ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και πολλά άλλα.
Στο ίδιο πλαίσιο, στόχος για τη νέα περίοδο του ΠΣΕ, είναι η ενίσχυση των δράσεων δικτύωσης με ξένους αγοραστές και προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, μέσα από συνέργιες με διμερή επιμελετήρια και επιχειρηματικά συμβούλια, όπως:
- Στην Κίνα, με διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, αλλά και το νέο Επιχειρησιακό Συμβούλιο.
- Στη Ρωσία και γειτονικές χώρες, μέσω του Επιχειρησιακού Συμβουλίου Ευρασιατικής Ένωσης
- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Συμβουλίου
Παράλληλα, επεκτείνονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του Συνδέσμου και συγκεκριμένα:
- Επεκτείνεται το δίκτυο συνεργατών του ΠΣΕ και υποστηρικτών των Ελλήνων εξαγωγέων, στα πεδία της ασφάλισης υγείας, των μετοφών, της διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και σε επίπεδο πιστοποίησης ποιότητας και ενεργειακού αποτυπώματος εξαγόμενων προϊόντων.
- Ενισχύεται η παροχή καθημερινής υποστήριξης σε εκατοντάδες επιχειρήσεων που επικοινωνούν με το Help Desk του Συνδέσμου (πάνω από 1.000 αιτήματα ετησίως την τελευταία τριετία), μέσω αξιοποίησης εργαλείων νέας τεχνολογίας και διεθνών βάσεων δεδομένων.
Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρου του ΠΣΕ, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και το προσωπικό του Συνδέσμου, αλλά και τους ανθρώπους των media που προβάλλουν το έργο και τις θέσεις του, τόνισε τα εξής: «φέτος ο ΠΣΕ συμπληρώνει 70 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, στο πλευρό των Ελλήνων Εξαγωγέων. Από τη σημερινή μας Γενική Συνέλευση θα προκύψει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει την ευθύνη, την αρμοδιότητα και το καθήκον να εισάγει την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, σε μία νέα εποχή, που ξεπερνάει το χρονικό όριο της 4ετούς θητείας του.
Πλέον καλούμαστε να συσσωρεύσουμε δυνάμεις, να κεφαλαιοποιήσουμε γνώσεις και εμπειρία, να ενισχύσουμε με τη σύνδεσή μας τις δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων που θα έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα και κοινό μέρισμα, με την εδραίωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στον πυρήνα της αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής.
Καλούμαστε να συμπράξουμε με τους αρμόδιους φορείς, να πλάσουμε συναινέσεις, να προωθήσουμε προτάσεις. Καλούμαστε να ηγηθούμε τις προσπάθειας για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, για τη δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα.
Σε αυτούς τους καιρούς, για πολλούς μπορεί «η αβεβαιότητα να αποτελεί το καταφύγιο της ελπίδας». Προσωπικά πιστεύω ότι «παρά την αβεβαιότητα δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από το μέλλον». Και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά μας και είναι εξωστρεφές και εξαγωγικό.
Οι διαδικασίες της ΓΣ, ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με 4ετή θητεία. Η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ολοκληρωθεί μετά από σχετική συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα. Για τo νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέχθηκαν αλφαβητικά οι εξής: Γεώργιος Γερεντές, Νικόλαος Δούρος, Βασίλειος Κάτσος, Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, Ηλίας Κουτσολούτσος, Νικολαος Μαυρίκος, Θεόδωρος Μπετρζελέτος, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Χριστίνα Σακελλαρίδη και Αντώνιος Χαχλάκης.