Ειδήσεις
Home / Top Slider / Chipita: Συμφωνίες ύψους 12 εκατ. δολ. για την Edita

Chipita: Συμφωνίες ύψους 12 εκατ. δολ. για την Edita

Την επέκταση της συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρεία Hostess Brands μέσω δύο συμφωνιών ύψους 12 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Edita, μέτοχος της οποίας είναι μεταξύ των άλλων και η Chipita.

Ειδικότερα, στις 16 Απριλίου η Edita, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια της Αιγύπτου και του Λονδίνου, υπέγραψε δύο συμφωνίες ύψους 12 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία Hostess Brands, οι οποίες αφορούν στην επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η πρώτη σύμβαση αφορά στην ανάληψη των δικαιωμάτων των brands Hoho’s, Twinkies και Tiger Tail brands (“HTT”) της Hostess Brands σε 12 χώρες σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Σημειώνεται ότι η Edita έχει ήδη από τον Απρίλιο του 2013 στην κατοχή της αυτά τα εμπορικά σήματα για την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ιορδανία και την Παλεστίνη. Με τη νέα συμφωνία η κυριότητα αυτή επεκτείνεται σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Συρία, Λίβανο, Ιράκ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Με τη δεύτερη σύμβαση η Edita αποκτά το δικαίωμα να παράγει και να διαθέτει ακόμη 11 brands της αμερικανικής εταιρείας στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες. Οι δύο συμφωνίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω δανειακής σύμβασης ύψους 90 εκατ. EGP, επταετούς διάρκειας από την Εθνική Τράπεζα του Κουβέιτ (NBK).

Μέσω αυτών των δύο συνεργασιών η αιγυπτιακή εταιρεία προσβλέπει στην αύξηση των εξαγωγών της και στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αιγυπτιακή αγορά στην κατηγορία των κέικ. Σημειώνεται ότι πέρυσι το 94% των εσόδων της Edita προήλθαν από την Αίγυπτο και μόλις το 6% από τις εξαγωγές. Σήμερα η Edita κατέχει την πρώτη θέση στην αιγυπτιακή αγορά στις κατηγορίες του κέικ και των κρουασάν, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά της φρυγανιάς. Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 1,918 δισ. EGP, EBITDA 463,1 εκατ. EGP και καθαρά κέρδη 265,9 εκατ. EGP.

Η Edita Food Industries ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία μεταξύ της Chipita και της οικογένειας Berzi. Τα brands που διαθέτει η εταιρεία στην τοπική αγορά περιλαμβάνουν τα: Todo, Molto, Bake Rolz, Bake Stix, Freska και MiMix.