Την ανάγκη λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας, με την αρωγή νέων επενδύσεων, προκειμένου να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, επεσήμανε η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, με θέμα «Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη», συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης και οι κ.κ. Νίκος Φίλιππας, Καθηγητής Παν. Πειραιώς-Πρόεδρος Δ.Σ. & Επιστημονικός Δ/ντης KEΠΕ, Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος ομίλου εταιρειών Metro ΑΕΒΕ, Optima Α.Ε. & Ηπειρος ΑΕΒΕ και Παναγιώτης Καρκατσούλης, Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης τόνισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ρόλο της ανάπτυξης ως μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση υπογραμμίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας καθώς και τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα συμβάλλει στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα κρίσιμα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τα οποία αφορούν σε: i) σταθερό οικονομικό, φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, ii) σοβαρές αποφάσεις που θα ιεραρχούν τις κλαδικές προτεραιότητες και απαιτούμενες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν το δρόμο προς την ανάπτυξη, iii) ξεκάθαρες κατευθύνσεις ώστε οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους στόχους και iv) αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζουν τους λεγόμενους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους (γεωργία, βιομηχανία, τουρισμό και ναυτιλία), που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέο πλούτο και εισόδημα, να εξισορροπήσουν το ισοζύγιο πληρωμών και να αυξήσουν την απασχόληση. Τέλος, ο κ. Καλούσης τόνισε πως: «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Με το σθένος, τη διάθεση για εντατική δουλειά και το πάθος για δημιουργία που μας διακατέχουν, ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας και της οικονομίας μας με αισιοδοξία».
Ο κ. Ν. Φίλιππας, αποτυπώνοντας τη δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ως προτεραιότητα για επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της χώρας μας, από μια οικονομία βασιζόμενη στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, ενώ, προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εξαγωγών αποτελεί η αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, με αύξηση του μεγέθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων και διευκόλυνση των συνεργειών μεταξύ τους.
Για αγορές και συγχωνεύσεις μίλησε και ο κ. Π. Παντελιάδης στον τομέα των σούπερ μάρκετ και ανέφερε τις θετικές αλλαγές που θα γίνουν με αυτό τον συγκεντρωτισμό, όπως η καλύτερη στελέχωση των εταιρειών με άτομα πιο επιστημονικά και έμπειρα τα οποία θα φέρουν άλλο τρόπο σκέψης μέσα στην ίδια εταιρεία. Επίσης επεσήμανε, το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των προμηθευτών και των λιανοπωλητών, η οποία έχει εξελιχθεί θετικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από κοινές δράσεις (προωθητικές ενέργειες κλπ) και βοηθάει στο μέγιστο, στο να κατανοήσουν τις ανάγκες του καταναλωτή και να τις καλύψουν.
Μιλώντας τέλος ο κ. Π. Καρκατσούλης, περιέγραψε το πρόβλημα πολυνομίας και συντονισμού των δομών εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, οι οποίες δημιουργούν τεράστια γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση, επιβαρύνουν τα κόστη των επιχειρήσεων και δυσκολεύουν την ανάπτυξή τους.