Η μείωση στην κατανάλωση βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος που καταγράφεται στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες, απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου και των παραγωγών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της ομάδας εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca, η πτώση στην κατανάλωση και οι φθηνές εισαγωγές, θέτουν την ευρωπαϊκή παραγωγή βόειου κρέατος σε μειονεκτική θέση και επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Η παραγωγή βόειου κρέατος, τονίζει η ομάδα εργασίας, συμβάλλει στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη, κυρίως όσον αφορά στην απασχόληση και συνεπώς το μέλλον της θα πρέπει να εξασφαλιστεί. Μακροπρόθεσμα, είναι επιβεβλημένο να διασφαλιστεί η διατήρηση, τουλάχιστον, ενός αποδεκτού επιπέδου κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για την ένταξη του τομέα στο νέο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειών προώθησης και ενημέρωσης για τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2015 για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των φθηνών εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν έχουν τις ίδιες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές απαιτήσεις με τους Ευρωπαίους παραγωγούς, η ομάδα εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι καταναλωτές σχετικά με το ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής προκειμένου να εκπαιδευτούν στην κατανάλωση ευρωπαϊκών προϊόντων που παράγονται με αυστηρά πρότυπα.
Σε ότι αφορά στις εξαγωγές, οι αγορές της Άπω Ανατολής προσφέρονται για το μοσχαρίσιο και βόειο κρέας από νεαρά βοοειδή, καθώς ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες είναι χαμηλός.
Πηγή: http://www.meatplace.gr/site/eidiseis/ee_xamili_katanalosi__f8ines_eisagoges_plittoun_to_boeio_kreas.html#.VPYDDuFKXII