Σε επτά γραφήματα η Wall Street Journal παρουσιάζει πως οι εκλογές στην Ελλάδα ανέτρεψαν την ανάκαμψή της. Όπως επισημαίνει, η πορεία προς την εκλογή της αντιμνημονιακής κυβέρνησης τον Ιανουάριο και έκτοτε, έχει οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές στα ελληνικά assets. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα και στη συνέχεια υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές ανέμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει κάποιες παραχωρήσεις από τους πιστωτές της χώρας ή ανησυχούσαν ότι η αδιαλλαξία του θα οδηγούσε την χώρα εκτός ευρώ.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η επίπτωση αυτής της αβεβαιότητας για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας. Η Ελλάδα φαινόταν να είναι σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι να την πλήξει η τελευταία πολιτική αβεβαιότητα. «Τώρα οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι».
Πιο εμφανής είναι η επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψυχολογία και όχι μόνο μεταξύ των επενδυτών σε ομόλογα και μετοχές. Υπήρξαν ισχυρές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα σταματήσει η έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέληγε σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων σταμάτησε να πληρώνει τους φόρους τους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ελπίζοντας ίσως να επωφεληθεί από μια φορολογική αμνηστεία.
Η μεταβλητότητα αυτή ακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους δύο μήνες. Η 28η Φεβρουαρίου σηματοδοτούσε το τέλος του προγράμματος διάσωσης προτού η Ελλάδα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αλλά μόνο για τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, μια νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί για το σχήμα του επόμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.